logo
RNTV Live

Un monument misterios din Prahova, în Cartea Recordurilor

Un monument misterios din Prahova, notat în Cartea Recordurilor
Mihai Constantinescu

Un monument din Prahova a intrat în Guinness World Record

Un monument misterios din Prahova a fost notat în Cartea Recordurilor drept cea mai impresionantă construcţie pentru categoria ei. Are o înălţime totală de aproximativ 40 de metri (din care 8.35metri reprezintă soclul) şi o deschidere a braţului orizontal de circa 15 metri. Este vorba despre Crucea Eroilor Neamului, cunoscută turiştilor drept Crucea de pe Caraiman, de pe Vârful Caraiman din Buşteni.

Construcţia a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit site-ului Guinness World Record.

Monumentul a fost construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m. Monumentul a fost construit prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”.

Arhitecţii acestui misterios monument sunt  Constantin Procopiu şi Georges Cristinel. Inaugurarea lui s-a realizat la data de 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Nimeni nu s-a gândit atunci că va intra în Cartea Recordurilor. A fost desemnată drept cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Potrivit Listei Monumentelor Istorice alcătuită de Ministerul Culturii, Crucea de pe Caraiman este un monument istoric clasat în grupa A, de valoare universală, nu doar naţională.

Monumentul ar putea fi introdus în circuitul turistic mondial . În acest sens, a fost încheiat recent un parteneriat între Consiliul Local al oraşului Buşteni şi Asociaţia Rotary Club „Valea Prahovei“. Parteneriatul prevede restaurarea completă a „Monumentului Eroilor“.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor