logo
RNTV Live

Un alpinist prahovean vrea să cucerească ”Acoperișul Lumii”! Ciprian Aldea vrea să coboare pe schiuri de la 7000 de metri/ FOTO

salvamont alpi
Oana Stoica

Premieră pentru România! Un tânăr din Prahova este pregătit să cucerească ”acoperișul lumii”. Cel puțin așa se traduce din persana denumirea Munților Pamir, unul dintre cele mai înalte lanțuri montane din lume.

Ciprian Aldea are 37 de ani și este salvamontist în Bușteni de peste 20 de ani. Nu este la prima expediție temerară. Acum 10 ani a cucerit Vârful Aconcagua (6960 m), din Argentina.

Ciprian și-a propus acum să cucerească Vârful Lenin (7134 m), din Pamir, dar și vârful Khan Tengri (7010m). Este vorba de două proiecte îndrăznețe: coborarea pe schiuri a fetei nordice a Vârfului Lenin si ascensiunea Vârfului Khan Tengri, ambele constituind premiere pentru România în cazul unor reușite.

Ciprian va urca pe schiuri pe Vârful Lenin, pe ruta clasică și va încerca să coboare tot pe schiuri, însă pe fața nordică. Ar fi o premieră pentru România o astfel de coborâre, mai ales că versantul are înclinații care merg de la aproximativ 60 de grade în vârf și până la 45 de grade spre bază. Iar o coborâre pe schiuri nu a mai fost încercată de nici un român.

”Este foarte periculoasă o astfel de coborâre. Din cauza vântului foarte puternic și a temperaturilor extrem de scăzute, la vârf este foarte multă gheață. În plus acest versant este plin de crevase, iar dacă a nins recent, acestea nu se mai văd. Practic riști să cazi într-una și să nu te mai găsească nimeni. Coborârea asta depinde mult de condițiile meteo de atunci. Dacă nu se va putea face coborârea pe acolo, voi coborî pe schiuri pe ruta clasică. Și asta este o premieră pentru România”, a declarat salvamontistul Ciprian Aldea, pentru Republikanews.

Curajosul salvamontist din Bușteni va pleca în expediție la mijlocul lunii iulie și ar trebui să se întoarcă după o lună.

După cucerirea pe schiuri a Vârfului Lenin, Ciprian vrea să cucerească și Vârful Khan Tengri ( 7010 m), din același masiv muntos. ”Voi încerca să urc pe Khan Tengri pe ruta sudică. De data aceasta fără schiuri”, a mai adăugat Ciprian Aldea.

Salvamontistul nu ar fi putut face această expediție fără sprijinul Primăriei Bușteni. Nu este prima oară când autoritățile de aici îl ajută financiar pe temerarul alpinist. ”Costurile experidiei se ridică la aproximativ 5000 de euro. Este foarte scump echipamentul pentru altitudine. Primăria Bușteni m-a ajutat cu 3500 de euro. Fără acest sprijin nu aș fi putut realiza acest proiect”, a mărturisit Ciprian Aldea.

Vârful Lenin din Munţii Pamir, care este al 3-lea ca înălţime din fostul spaţiu sovietic, al doilea din Pamir şi cel mai înalt din Kîrghîstan.

Galerie FOTO:

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor