logo
RNTV Live

Secretul fripturii de miel poate sta în dulceaţa de ceapă cu coacăze! Dar secretul fripturii de porc?

hdr
Raluca Eparu

Orice friptură poate căpăta gustul pe care îl ştiu doar maeştrii bucătari, dacă ştiţi câteva secrete. În afară de prepararea iniţială, de sosuri speciale în care se lasă carnea la macerat şi un timp anume pentru gătire, servirea este foarte importantă. Lângă o ceafă de carne de porc, de exemplu merge o dulceaţă de ardei iute, iar lângă friptura de miel o dulceaţă de ceapă cu coacăze. Aceste delicatese, au ele însele, meşteşugurile lor. La Sărbătoarea Toamnei care se desfăşoară weekendul acesta la Ploieşti am găsit-o şi pe Ramona Pîrvu, care împreună cu mama sa, fac dulceţuri de tot felul, sosuri deosebite care merg servite şi ca aperitiv, dar şi garnitură, siropuri şi şerbeturi. “Am început această afacere în 2011. Mama mea a fost cea care a iniţiat acest proiect. Ea făcea pentru prieteni, cunoştinţe şi rude şi aşa ne-am gândit să face o afacere mică, din care se poate trăi dacă eşti ponderat şi chibzuit. Am început iniţial cu două trei produse (sirop de cătină şi de muguri de brad) şi pe urmă ne-am extins şi am diversificat oferta. Am ieşit în faţă cu produse deosebite-dulceaţă de cireşe amare, de ghimbir, de ceapă, altceva decât se găseşte de obicei la târguri. nu este aşa de uşor precum pare. De exemplu, cireşele amare sunt foarte mici şi nu există un dispozitiv cu care să scoatem sâmburii, aşa că ne chinuim cu acul, dar gustul e deosebit, aşa cum îl ştiu eu de când eram mică. Dulceaţa de ceapă merge foarte bine lângă foie gras (ficat de gâscă), brânză maturată şi carne de miel. M-am chinuit un an întreg să găsesc acel ingredient care să meargă cu toate acestea. Fierbeam ceapa şi ieşea cu gust rău, rânced. Am amestecat tot felul de ingrediente şi în cele din urmă m-am oprit la combinaţia cu coacăze. Este foarte bună şi nu are zahăr. Puteţi încerca dulceaţa de ardei iute şi cu paste, dă un gust deosebit”, explică Ramona.

Borcănaşul de dulceaţă de ardei iute este 20 de lei, dar e suficient să puneţi o linguriţă la o bucată de friptură. Ramona are şi un sos special de ardei iute uşor dulceag, dar care nu e dulceaţă. Tot de la ea mai puteţi cumpăra şi Sos “Deliciu” pentru friptură sau Salată “Lăţoasă” o combinaţie de vinete şi ardei copţi pe jar cu oţet şi miere, la borcan, numai bună pentru aperitiv, dar şi pentru garnituri la friptură, zacuscă picantă de ghebe la 15 lei borcanul. Şi pentru că tot s-a făcut frig şi e sezonul virozelor, dulceaţa de ghimbir este excelentă pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi pentru dureri în gât şi nas înfundat. Tot la fel de bune sunt şi siropurile naturale, fără E-uri şi aditivi, din măceşe, fructe de pădure, cătină, muguri de brad în combinaţie cu miere, excelente pentru pregătirea organismului pentru sezonul rece. “Noi livrăm foarte mult prin colete poştale, pentru că avem multe comenzi, dar de promovat o facem la târguri ca acesta. Oamenii se miră şi spun că nu e posibil să faci dulceaţă fără zahăr. Eu le spun că se poate-dacă în loc de zahăr pui suc de mere dulci bine fiert. Evident nu e la fel de dulce ca dulceaţa de afine cu zahăr, de exemplu, dar e naturală, fără zahăr. Şi la cele cu zahăr, folosim doar zahăr invertit şi zeamă de lămâie, nu aditivi, gelifianţi sau pectină artificială, adică toate acele ingrediente care fac dintr-un produs să dureze ani de zile, dar îi iau gustul bun pe care îl ştim din copliărie”, explică Ramona. Mai aveţi două zile să mergeţi să gustaţi delicioasele preparate, iar dacă vi se par scumpe, gândiţi-vă nu numai la cât v-au costat ingredientele pe care le-aţi pus în dulceaţa şi alte conserve făcute acasă, dar şi la munca pe care aţi depus-o şi pe care de obicei nu o luaţi în calcul.

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor