logo
RNTV Live

Primarul Volosevici, despre ADI Mobilitate: Îmi doresc să nu mai ajungem la votul altora

volosevici_primar1
Dumitrescu Vlad

Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a reclamat luni că în statutul viitoarei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară propuse să gestioneze activitatea de transport metropolitan sunt probleme similare celor din ADI-ul de salubritate, care ar putea genera de la blocaje şi până la desfiinţarea TCE.

Edilul susține că în varianta propusă de Consiliul Judeţean Prahova, statutul noii asociaţii de transport metropolitan îi conferă municipiului un singur vot, ceea ce înseamnă că localităţile mai mici din vecinătate ar putea ajunge să ia deciziile care vizează atât transportul de călători între localităţi, cât şi cursele din interiorul municipiului sau subvenţia pentru pensionari şi alte categorii de călători. Totodată, primarul spune că există, în teorie, şi posibilitatea ca TCE să nu fie selectată pentru a efectua aceste curse, ceea ce ar lăsa firma de transport în comun a municipalităţii fără activitate.

“Ce îmi doresc este să nu mai ajungem la votul altora. Mi-am dorit ca prin acest statut, Ploieştiul să aibă – aşa cum mi-am dorit şi la ADI Deşeuri în 2010-2011 – o altă forţă la nivel de vot, iar asta este o chestie direct proporţională şi cu patrimoniul pe care l-ar pune la dispoziţie dacă se adoptă acest statut, undeva în jur de 12-14, maxim 16 milioane de euro. Practic, Ploieştiul pune la dispoziţie acest patrimoniu şi are un singur vot, la fel ca oricare altă unitate administrativ-teritorială care nu aduce niciun patrimoniu. De asemenea, trebuie spus că există şi pericolul ca, în contextul în care ADI Transport, după constituire, fără ca noi să avem vreo posibilitate de a influenţa lucrul ăsta, să deruleze o procedură de achiziţii prin care nu neapărat TCE-ul să fie cei care furnizează acest serviciu public. Adică, mai pe româneşte, se poate desfiinţa. Ceea ce mi se pare o tâmpenie. Avem un patrimoniu de 12-16 milioane de euro pe care îl punem la dispoziţie. Sigur că dorim să ne dezvoltăm, dar mi se pare normal ca Ploieştiul să aibă posibilitatea să aibă o altă forţă în cadrul ADI”, a afirmat primarul Andrei Volosevici.

Edilul a mai declarat că îşi doreşte ca acordarea subvenţiei de la buget pentru pensionari şi alte categorii de călători să nu ajungă să depindă de votul întregii asociaţii.

Întrebat dacă există posibilitatea ca viitorul ADI pentru transport metropolitan să gestioneze doar cursele între localităţi, nu şi pe cele derulate exclusiv în interiorul Ploieştiului, primarul a răspuns că această ipoteză ar lăsa cumva fără obiect asociaţia.

Statutul a fost deja aprobat de Consiliul Judeţean Prahova şi urmează să intre spre aprobare şi în consiliile din localităţile membre. Din noua asociaţie pentru transport metropolitan ar urma să facă CJ Prahova şi primăriile din municipiul Ploieşti, oraşele Băicoi, Boldești-Scăeni şi Plopeni şi comunele Ariceștii Rahtivani, Blejoi, Bucov, Berceni, Bărcănești, Brazi, Păulești, Râfov, Târgșoru Vechi şi Valea Călugărească.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor