logo
RNTV Live

Distincție onorantă pentru sportivul prahovean Ionuț Panait

ionut busteni
Cristian Anghelescu

Aseară, pe scena Centrului Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni, sportivul prahovean Ionuţ Panait -campion de lupte greco-romane – a primit din partea lui Emanoil Savin, primarul urbei, titlul de ”Cetăţean de onoare al oraşului”!

Distincţia a fost acordată unui sportiv de excepție, luptătorul calificându-se pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, recunoașterea venind după obţinerea primului loc în cadrul Turneului Mondial de Calificare desfăşurat la Ulan Bator, în Mongolia.

Panait (primul din dreapta, în poză) visează la o medalie olimpică, pe care România o așteaptă de la JO 1992, atunci când  Ioan Grigoraș a obținut “bronzul”: ”Vom fi 19-20 de luptători la 66 kg. Mă avantajează că s-a schimbat și regulamentul, acum e pemisă lupta de sus mai mult de un minut și jumătate… Iar eu am condiție fizică, tată, de la munca mea zilnică, nu așa. Vizez și renta, chiar m-aș asigura pe viață! Oricum, vreau să mai lupt câțiva ani. Am un coleg polonez care se bate și acum, la 44 de ani. Dacă ești ferit de accidentări și ai viață sportivă, fără excese, poți să duci” spunea Panait pentru ziarul Libertatea.

”Johnny” concurează de zece ani și în campionatul Germaniei, la SV Germania Weingarten, club din Bundesliga, campion în 2011 și 2012. Este cel mai vechi luptător din lot, iar în cinci sezoane consecutive a fost sportivul cu cele mai multe meciuri câștigate într-o stagiune! În total, are 148 de lupte, 128 câștigate, 31 prin superioritate tehnică!

”Când voi veni în țară, primul drum va fi acolo unde am crescut, la căminul din Bușteni, cu daruri, dar și la primul meu antrenor. Apoi la Mizil, că fratele și bunica mea sunt acolo” a declarat sărbătoritul pentru aceeași sursă.

Panait are în palmares două medalii de argint europene la Tampere, Finlanda, în 2008, și Baku (Azerbaidjan), doi ani mai târziu.

Ca junior, a fost campion mondial de tineret în 1997, la Maribor (Slovenia), la 52 kg, și la CM de juniori, în 1998, la Tirana (Albania), la 56 kg, terminând pe 4 de fiecare dată. Are în palmares și un turneu câștigat la Sassari, Italia, și unul în Bulgaria dar și un loc 5 la CE 2011.

Aceeaşi distincţie a fost acordată, aseară, și actriței Cezara Dafinescu, pentru cei 40 de ani de când evoluează pe scena Teatrului Național.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor