logo
RNTV Live

CONSTITUȚIA DIN SPATELE MĂȘTII SANITARE – de Cristian Felea

CRISTIAN FELEA
rnews

S-a ridicat rusul cu război contra fratelui său ucrainean? Să fie sănătoși la ei acolo și să ne lase pe noi în pace! Au crescut facturile la curent și la gaze? E guvernul de vină, firește, pentru că nu-i pasă de bietul român și-l lasă muritor de foame! A zis Curtea Constituțională de purtarea măștii sanitare în exterior că nu este constituțională! Să trăiască! Am știut noi că guvernul abuzează! Până la urmă, ce atâta mască domnule? Am văzut eu pe internet un om de știință care a demonstrat că virusul ăsta nici nu există? Serios? Ce vorbești domnule…?

Sursa: ccr.ro

Bucurie mare și nu prea printre români; marți, 15 februarie (după ce au trecut cele trei ceasuri rele ale zilei), Curtea Constituțională a României a dat publicității următorul comunicat oficial:

“În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar  dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Decizia este definitivă și general obligatorie.” (https://www.ccr.ro/comunicat-de-presa-15-februarie-2022/)

Presa a reacționat imediat: “Portul măștii în exterior nu mai este obligatoriu!”, au titrat pe paginile de știri publicațiile noastre; “Amenzile pentru nepurtarea măștii sanitare pot fi anulate în instanță!”, era al doilea aspect care a reținut atenția presei. Firesc, de altfel, pentru că așa s-a și ajuns la sesizarea Curții, printr-un proces în instanță.

Sursa: www.mai.gov.ro

Suntem în valul al cincilea de infectare cu virului Covid-19, în care predomină mutația denumită “Varianta Omicron” și, conform datelor pe care Grupul de Comunicare Strategică din Ministerul de Interne le dă zilnic publicității, suntem pe un trend ușor descendent la cazurilor de infectare (de la 22.737 cazuri și 11 februarie s-a ajuns la 15.374 cazuri în 17 februarie etc.).

Totuși, la ATI sunt în continuare internați mulți pacienți infectați cu Covid-19 – peste 1.100 – din care 86,2% sunt persoane care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au vaccinat. Este deci dificil, pentru guvernanți, să decidă la acest moment o relaxare a restricțiilor sanitare impuse în baza cadrului legal în vigoare: Legea nr.55 din 2020 și Ordonanța de urgență emisă de guvernul Orban, nr.192 din 2020.

Este adevărat, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, vorbește de ceva timp despre posibilitatea ca din luna martie restricțiile sanitare să fie treptat retrase, dacă trendul de scădere a numărului de persoane infectate se menține, iar renunțarea la portul măștii în exterior era una dintre primele măsuri ce ar fi fost abandonată; doar că vremurile au luat-o înaintea guvernului (sau se poate spune că l-au ajuns din urmă).

La solicitarea presei, unul câte unul, mai mulți oficiali au oferit explicații privind comunicatul Curții Constituționale și efectele sale:

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale:  

Amenzile rămân date. Cele care s-au dat în vremea când era legea în vigoare rămân date. Amenzile s-au plătit. Cei care le contestă s-ar putea să aibă succes în instanță, dar este vorba de legea până la declararea ca fiind neconstituțională și se bucură de prezumția de constituționalitate. Tot ce s-a făcut până la data la care decizia Curții intră în vigoare este ok, după aceea nu mai este ok. Amenzile care nu au fost plătite vor fi plătite dacă nu sunt contestate, pentru că nu se anulează prin decizia Curții. (adevărul.ro)

Renate Weber, Avocatul Poporului: Trebuie să înțelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanța este neconstituțională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55, care prevede obligativitatea purtării măștilor în spații închise, spații comerciale, la locul de muncă. Va trebui mai întâi să așteptăm motivarea deciziei CCR, care va fi publicată în Monitorul Oficial. O să dureze o perioadă de timp, eu simt că va coincide cu momentul în care și autoritățile au spus că vor adopta o serie de relaxări. Deciziile CCR produc efecte pentru viitor, dar trebuie să vedem și motivarea care este foarte importantă. (antena3.ro)

Alexandru Rafila, ministrul sănătății: Această ordonanță care a fost declarată neconstituțională a fost adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măștii în spațiile deschise. În mod evident, după publicarea ei, trebuie să facem în așa fel încât să respectăm decizia Curții Constituționale. Acum, celelalte moduri de utilizare a măștii în spații închise, în mijloacele de transport în comun, în piețele închise sunt reglementate de Legea 55. Deci, este clar că nu se renunță la mască în spațiile închise. Legislația care a făcut referire la această ordonanță elaborată de către Ministerul Sănătății trebuie actualizată. Urmărim cu mare atenție evoluția situației epidemiologice și vom lua acele măsuri care sunt corecte pentru protejarea sănătății populației. (wall-street.ro)

Decizia Curții Constituționale a României nu analizează fondul reglementărilor cuprinse în Ordonanța de urgență nr.192 din 2020, ci se rezumă la a o declara neconstituțională pentru că, la momentul la care a fost emisă de guvernul Orban, nu a fost obținut și avizul Consiliului Legislativ, care putea să fie pozitiv sau negativ dar, potrivit Constituției, nu poate să lipsească.

Decizia îi va fi utilă tânărului care este în proces cu statul, poate și altora care sunt în aceeași situație. Pe de altă parte, autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide trecerea la un program de telemuncă fără acordul salariatului, acestea sunt efectele imediate.

După publicarea corpului deciziei Curții în Monitorul Oficial, Guvernul și/sau Parlamentul sunt obligate ca în termen de 45 de zile să pună în acord cadrul legal cu ceea ce a decis Curtea Constituțională. Ceea ce se poate face fie printr-o nouă Ordonanță de urgență a guvernului, fie printr-o inițiativă legislativă.

Așa cum arăta Renate Weber, este foarte probabil ca Guvernul să nu revină cu o Ordonanță care să o înlocuiască pe cea declarată neconstituțională în 15 februarie. Conform unor declarații pe care premierul le-a făcut vineri, 11 februarie, CNSU urma să facă tot în 15 februarie o analiză a situației epidemiologice și, opina Nicolae Ciucă (să remarcăm clarviziunea sa!), după 15 februarie “ar putea să fie ridicate anumite restricții, în funcție de evoluția pandemiei”.

Propunerile cu care ministrul sănătății a intrat în analiza de la nivelul CNSU au fost prezentate într-o conferință de presă sâmbătă, 12 februarie și erau destul de radicale, dată fiind atitudinea conservatoare de până acum, în privința măsurilor de combatere a pandemiei – ridicarea stării de alertă:

“Ridicarea stării de alertă va duce și la ridicarea majorității restricțiilor. Masca nu este neapărat o restricție, este o metodă de protecție. Și chiar dacă ea, din punctul de vedere al obligativității, va dispărea, sigur că în interior, în spații aglomerate, cel puțin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măștii (…) Fără să fie o obligație, dar cred că respectul față de ceilalți și față de propria persoană, până la urmă, cred că este important atunci când utilizăm masca.”

Potrivit ministrului Alexandru Rafila, renunțarea la restricții și ridicarea stării de alertă se vor baza pe existența consolidată a unei tendințe descrescătoare a numărului de cazuri de infectări cu Covid-19 și de spitalizări la ATI, dar “în două-trei săptămâni” s-ar putea renunța la masca de protecție în spațiile deschise.

Ei bine, Curtea Constituțională a rezolvat chestiunea purtării măștii sanitare în exterior, indiferent de ce arată cifrele. Oricum, mulți români se simțeau de ceva timp liberi să renunțe la portul măștii sanitare în exterior, iar autoritățile o îngăduiau tacit. Cu toate acestea, numărul infectărilor se află în trend descendent.

Așteptăm Guvernul să facă următorul pas rațional, care să țină cont totuși și de cei vulnerabili. Până atunci, important este să avem grijă de noi și să rămânem sănătoși!

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor