logo
RNTV Live

Șase case din comuna Drajna, restaurate cu fonduri PNRR

restaurare_case
Dumitrescu Vlad

Președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, a semnat cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, contractul de finanțare pentru proiectul care urmărește restaurarea și punerea în valoare a unor locuințe tradiționale din comuna Drajna.

Șase case din comuna Drajna vor fi restaurate și aduse la starea de gospodărie tradițională cu ajutorul fondurilor europene. Reprezentanții CJ arată că este vorba de case cu valoare istorică incontestabilă, construite cu tehnici aparținând modelului tradițional, caracteristic Văii Teleajenului din sec. XVIII-XIX.

Proiectul implică restaurarea elementelor de lemn (prispa, stâlpii, elementele traforate), refacerea acoperișului în două sau patru ape realizată din șindrilă sau țiglă tip solzi, refacerea reface finisajele exterioare ale pereților în deosebi cu materiale tradiționale: lipitură de lut sau tencuială de nisip-var , restaurarea ferestrelor de lemn știind că ferestrele au un rol important în conturarea imaginii casei tradiționale. Lucrările își propun totodată să pună în valoare și alte elemente tradiționale existente în gospodărie, precum anexele (grajdul sau cotețul de animale). În funcție de posibilități, se va amenaja o zonă cu obiecte de artă și uz gospodăresc tradiționale.

“Am semnat contractul prin care Consiliul Județean accesează, în acest scop, fonduri de 2,1 milioane de lei, prin PNRR. Sunt sigur că aceste comori arhitecturale vor permite revigorarea tradițiilor locale și vor atrage turiștii prin frumusețea lor”, a declarant președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor