logo
RNTV Live

Ruinele închisorii-muzeu Doftana, concesionate de un omul de afaceri libanez. Transformare neașteptată/VIDEO

Mihai Constantinescu

Ruinele închisorii-muzeu Doftana, concesionate de un omul de afaceri libanez. Transformare neașteptată.

Ruinele inchisorii-muzeu Doftana, unde au fost inchisi lideri comunisti, intre care Nicolae Ceasescu si Gheorghe Gheorghiu au fost concesionate pe o perioada de 49 de ani de omul de afaceri libanez Mohammad Murad. Acesta a castigat licitatia, organizata la inceputul saptamanii trecute de primaria comunei Telega.

Ruinele închisorii-muzeu Doftana, concesionate de un omul de afaceri libanez. Transformare neașteptată

Penitenciarul Dofana va intra intr-un proces de reabilitare si apoi in circuit turistic. Obligatiile contractuale impun pastrarea unei portiuni din cladire pentru un muzeu dedicat cel mai probabil regimului comunist. In oferta pe care a facut-o afaceristul libanez se arata ca se vor investi 10 milioane de euro in reabilitarea muzeului si 15 milioane de euro in complexul turistic.

Obiectul concesiunii cuprinde Penitenciarul Doftana, cladirea principala cu suprafata construita de aproape 4000 de metri patrati, cladirea birourilor administrative, plus alte cladiri care au avut rol de magazii. Terenul aferent constructiilor este 110.153 de mp.

Istoria penitenciarului Doftana incepe la sfarsitul secolului al XIX-lea

Istoria penitenciarului Doftana incepe la sfarsitul secolului al XIX-lea, si a fost dat in folosinta in 1895. Cladirea a fost puternic afectata la cutremurul din anul 1940. Penitenciarul a fost desfiintat atunci si transformat in muzeu, care a functionat pana la inceputul anilor 90.

In 2011, inchisoarea, monument istoric de clasa A, cu o suprafata totala de aproape 11 hectare, a fost trecuta din domeniul public in cel privat al localitatii Telega, iar valoarea acesteia a fost evaluata de specialisti la peste 1,2 milioane de euro. Cladirea a fost scoasa la licitatie in repetate randuri, dar nimeni nu a fost interesat sa investeasca aici pana acum. In prezent ea este o ruina. Acoperisul este total prabusit, iar din interior s-a furat cam tot ce se putea, de la fier vechi pana la materiale de constructii. In picioare au ramas doar peretii, care sunt sustinuti de vechile scari metalice. 

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor