logo
RNTV Live

Povestea Cleopatrei Trubețkoi, ultima mare boieroaică care a trăit la Băicoi

Povestea Cleopatrei Trubețkoi, ultima mare boieroaică care a trăit la Băicoi
Mihai Constantinescu

Povestea Cleopatrei Trubețkoi, ultima mare boieroaică care a trăit la Băicoi.

Iubitorii de istorie găsesc în Prahova numeroase rămășite ale trecutului nostru. Ele vorbesc de oameni de vază care și-au lăsat amprenta aproape pentru totdeauna peste comunitatea în care au trăit.

Orașul Baicoi nu face excepție. Localitatea păstrează și astăzi ramăsite ale istorie, iar cei care vor să petreacă aici cateva ore pot afla și povestea Cleopatrei Trubețkoi, ultima mare boieroaică care a trăit pe meleaguri prahovene.

În urma cu aproape un secol si jumatate, printesa Cleopatra Trubetkoi a reusit sa transformezona ntr-un adevarat centru cultural. Era un adevărat loc de popas pentru personalitatile acelor vremuri. Ramașitele conacului amintesc de vremuri strălucitoare. In documentele vremii se vorbeste de un parc imens, decorat cu fintini arteziene, arbusti si plante ornamentale, de un complex arhitectural deosebit, care punea accent pe stilul popular si de o capela unica in tara datorita motivelor sale neogetice.

Povestea Cleopatrei Trubețkoi

Cleopatra Trubeţkoi a trăit în perioada 1801-1880. A fost fiica marelui ban Costache D. Ghica şi a Ruxandrei Cantacuzino. Cea mai mare parte a vieţii ei s-a desfăşurat la Băicoi, în Prahova, acolo unde s-a considerat, mai mult decât oriunde, acasă . Seratele muzical-literare date la Băicoi au avut un deosebit răsunet în epocă, reunind întreaga lume artistică şi societatea cultivată a vremii.

A fost căsătorită un timp scurt cu prinţul Serghei Trubeţkoi, nepotul țarului Nicolae I.

Adevărata poveste de dragoste, ținută ascunsă și care a scandalizat acea epocă, a fost relația cu tânărul său unchi, Alexandru Ghica. Cu acesta, principesa a făcut și un copil.

Din moşia de la Băicoi a Cleopatrei, acum centru al oraşului, au rămas doar două pavilioane ale fostului conac boieresc, o capelă în ruină, unde a fost înmormântată prinţesa, şi o biserică, pictată de Nicolae Grigorescu.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor