Pe 14 septembrie, creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, o zi de post și rugăciune profundă, simbolizând iubirea și salvarea lumii prin jertfa lui Hristos. Aceasta sărbătoare impune un post strict, reflectând suferința și moartea Mântuitorului pe cruce. Credincioșii postesc pentru sănătate și bunăstare, iar mulți aleg chiar postul negru, în semn de purificare a trupului și a sufletului.

Ziua Crucii amintește de două momente istorice importante: descoperirea Sfintei Cruci și înălțarea ei de episcopul Macarie al Ierusalimului în anul 335, și recuperarea acesteia de la perși de către împăratul bizantin Heraclius în 629. În această zi, credincioșii evită consumul de carne, lactate, ouă, și chiar anumite alimente precum usturoiul și nucile, al căror miez amintește de semnul crucii.

În tradiția populară, sărbătoarea marchează și sfârșitul verii și începutul toamnei. În zonele viticole din sudul țării, este cunoscută drept „Cârstovul Viilor”, iar în credințele vechi, „Ziua Șarpelui”, când se crede că reptilele se retrag pentru a hiberna. O legendă rurală spune că șerpii se adună și formează o piatră prețioasă, despre care se crede că are puteri vindecătoare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews