logo
RNTV Live

Povestea amară a străinătății! Muncitori romani cu datorii de sute de mii de euro după ce au fost păcăliți de compatrioți. Avertismentul ITM Prahova

zilieri
Erika Stoica

Povestea amară a străinătății! Muncitori romani cu datorii de sute de mii de euro după ce au fost păcăliți de compatrioți. Avertismentul ITM Prahova

Tot mai mulți romăni iau calea străinătății pentru un trai mai bun. De multe ori locurile de muncă nu sunt alese din surse sigure, iar muncitorii cad pradá ínßelátoiilor. Este ßi cazul mai multor romani care au fost pácáliþi ín Norvegia de compatrioți de-ai lor.

Povestea amară a străinătății: fraudați de compatrioți

Concret, mai mulți cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor. Mulți dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro. Aceste sume nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. “Falsificatorii” solicită 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii “împrumută” alte sume considerabile fără știința, dar cu documentele păgubitului.

Avertismentul ITM Prahova

În scopul evitării exploatării cetățenilor români, pentru o diseminare la scară largă a informaţiilor de interes public, Inspecţia Muncii a elaborat materialele informative care vor fi comunicate prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova şi al Instituţiei Prefectului judeţului Prahova primăriilor din judeţ în vederea afişării acestora la propriul sediu.

Reamintim faptul că pe site-ul ITM Prahova pot fi vizualizate informații privind munca în străinătate și lista societăţilor prahovene acreditate pentru plasarea forţei de muncă în străinătate, aceasta putând fi accesată la următorul link: http://www.itmprahova.ro/NEW/sectiune2/rm/agenti_plasare.pdf .

Recomandăm tuturor cetăţenilor prahoveni care doresc să lucreze în străinătate să parcurgă materialele informative mai sus indicate, iar în situaţia în care au neclarităţi să se adreseze  personalului Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova în vederea îndrumării.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor