logo
RNTV Live

INTERVIU cu Cătălina Dumitrache, candidat la funcția de vicepreședinte al CJE Prahova

61a3fd42da4ac06ec85a29069ee70cf9a38615468366fa35a1f85c999b9a4d91
Ștefan Petre

Cătălina Dumitrache are 17 ani și este elevă în Colegiul Național „I. L. Caragiale” din Ploiești. Este o tânără implicată în extrem de multe acțiuni de voluntariat și reprezentare, dar și concursuri școlare și programe Erasmus+.

Mâine (joi), dacă dosarul ei va fi validat de Comisia Județeană de Concurs și Validare, Cătălina își va susține candidatura pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Prahova.

Într-un interviu oferit în exclusivitate site-ului Republika News, ea se deschide în fața prahovenilor, considerând că reprezentarea elevilor „a devenit o parte din ea, un lucru pe care îl face zilnic și un lucru la care lucrează zilnic” și explicând cu ce ar putea ajuta CJE Prahova să fie mai aproape de interesele tinerilor din județ.

În cadrul acestui interviu, veți găsi:

  • o persoană dezinvoltă, care spune lucrurilor pe nume și argumentează orice afirmație, care știe exact ce vrea să facă: „A mă implica în diferite cauze sociale înseamnă pentru mine mult mai mult decât o diplomă și un dosar bun, ca să pot zice că am făcut ceva!”;
  • o scurtă descriere a activității sale de voluntariat și a proiectelor în care se implică;
  • motivele pentru care consideră că membrii Adunării Generale a Consiliului Județean al Elevilor ar trebui să o voteze;
  • o propunere interesantă care, în viziunea ei, ar rezolva o mare problemă a învățământului din ziua de azi.

Cătălina, spune-ne despre tine. Cu ce te ocupi? Care sunt pasiunile și calitățile tale?

Sunt elevă a Colegiului Național „I. L. Caragiale”, în clasa a XI-a, și, deși urmez un profil real, cu specializarea de științe ale naturii, sunt pasionată de tot ce înseamnă artă, de la poezie, proză, scriere creativă la film și artă vizuală, muzică și, de fapt, toate ramurile artistice.

Voluntariatul a fost dintotdeauna un hobby al meu, un lucru prin care am avut posibilitatea să mă dezvolt și să îmi valorific abilitățile, dar cu timpul a ajuns să fie chiar o pasiune. A mă implica în diferite cauze sociale înseamnă pentru mine mult mai mult decât o diplomă și un dosar bun, ca să pot zice că am făcut ceva! Îmi place foarte mult să ajut oamenii și să creez, alături de ei, lucruri frumoase – de aceea m-am implicat și în mișcarea de reprezentare a elevilor.

Până în momentul de față, una dintre preocupările mele principale a fost să evoluez, să-mi dezvolt și să-mi educ gândirea, așa că acum vreau să fac asta la un nivel mai mare, prin deschiderea pe care mi-ar oferi-o Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor.


Care sunt cele mai mari proiecte/realizări ale tale de până acum?

În prezent, sunt director al Departamentului de Arte în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor CNILC și membru al clubului de scriere creativă Wild Ink, alături de care am participat, spre exemplu, la două spectacole caritabile. Sunt membru al ONG-ului MasterPeace Romania, care promovează educația non-formală în rândul tinerilor prin acțiuni menite să sporească simțul civic. Chiar am reprezentat acest ONG în Spania, în cadrul proiectului Erasmus+ „Echoes of the Rec the R’s”. De-a lungul timpului, am făcut voluntariat în cadrul unor asociații și structuri precum „Un strop de fericire” (AUSF) sau „O viață demnă împreună” (OVD), „Planet Z”, „Armata Salvării România”, și am încercat mereu să mă implic în toate organizațiile de tineret ale căror proiecte am considerat că puteau schimba ceva și puteau să ne ajute să ne dezvoltăm.

Cred că proiectul cel mai interesant în care noi am fost implicați a fost organizarea Târgului de Crăciun, alături de Asociația de Părinți CNILC și de conducerea școlii. Un real succes care a avut rezultate lăudate de foarte multe persoane, de care sunt și suntem foarte mândri. A necesitat foarte mult timp, dar a meritat. Partea de care eu am fost responsabilă a fost gestionarea momentelor artistice, pentru că, pe lângă numărul-record de 75 de standuri prezente, am avut parte și de momente artistice foarte interesante susținute de niște copii talentați. Pe mulți dintre ei nici nu îi știam, așa că e o bucurie mare pentru mine că i-am descoperit.


Ce înseamnă pentru tine Consiliul Elevilor?

Până să înceapă frumoasa poveste cu Consiliul Elevilor, nu mă simțeam așa în largul meu la școală, parcă nu mă regăseam. Nu m-aș fi gândit vreodată că o să ajung în poziția de a crea atâtea activități frumoase pentru elevii liceului unde învăț și că o să le pot oferi încă un motiv pentru a veni la școală și a se simți bine. Cel puțin pentru mine, Consiliul Elevilor reprezintă un context în care să simt că aduc o schimbare în bine colectivului din care fac parte. Deși reprezint momentan doar un departament, cu toții suntem ca o familie, și cred că se vede lucrul ăsta.

Mi-am dat seama că reprezentarea elevilor a devenit o pasiune a mea chiar încă de când am luat contact cu această lume. A devenit o parte din mine, un lucru pe care îl fac zilnic și un lucru la care lucrez zilnic, și anume a face actul educațional puțin mai bun.

Ce proiecte îți propui să realizezi?

Unul dintre proiectele de suflet, pe care doresc să le realizez, constă în implementarea unor activități prin care elevii din diferite școli vor avea ocazia să afle mai multe despre cum decurg lucrurile într-un anumit liceu înainte să se înscrie acolo. Date fiind problemele bine-cunoscute legate de transferuri, mi-ar plăcea enorm să știu că pot organiza întâlniri și schimburi interșcolare cu elevi din toate liceele, de pe toate filierele, un fel de târg de licee mobil, care să ajute tinerii să își aleagă un traseu corect.

În prezent, lucrez cu cei de la Consiliul Județean al Elevilor pentru un eveniment care le va aduce tinerilor din Ploiești și nu numai, de fapt, din Prahova, o perspectivă nouă asupra conceptului de „public speaking”. Este vorba despre un eveniment care va îmbina debate-ul cu discursurile publice și creează o viziune non-formală asupra ideii de vorbit în public.

Proiectul este momentan în lucru, iar în momentul când o să ajung vicepreședinte consider că voi beneficia de toată deschiderea de care am nevoie pentru a organiza corect evenimentul. De altfel, motivul pentru care candidez la funcția de vicepreședinte CJE este că vreau să pot să fac mai multe, să mă pot implica și în activitatea altor departamente, nu doar în cel în care am lucrat până în momentul de față (n.r. Departamentul de Cultură, Educație și Programe Școlare).


De ce crezi că ar trebui colegii să te voteze?

Mă consider o persoană foarte deschisă și știu că, în momentul când încep un proiect, mă implic „trup și suflet”. Pot oferi o nouă perspectivă, chiar doresc de fapt să aduc o altă atmosferă în cadrul Adunărilor Generale.

Mai mult, fiind un elev din mediul rural, cunosc problemele navetiștilor, înțeleg problemele transportului public cu care aceștia sunt nevoiți să se confrunte și cred că ar fi un beneficiu pentru ei să aibă un reprezentant în Consiliul Județean al Elevilor.

Ce părere ai despre actuala reprezentare a elevilor în județul Prahova? Ce ai vrea să schimbi?

E ok. Nu e nici cea mai bună, nici cea mai rea. Din punctul meu de vedere, s-ar putea îmbunătăți foarte multe lucruri legate de prezența pe social media și mai ales implicarea mai mare în diverse probleme ale liceelor pe care le reprezentăm. Cred că putem să ajutăm mult mai mult elevii decât am făcut-o până acum și o facem deja.

Un prim lucru pe care doresc să îl fac este să îmbunătățesc cât de mult posibil relația cu Adunarea Generală, prin organizarea de diferite teambuilding-uri și activități care să ne facă să nu mai fim doar niște oameni care se întâlnesc periodic să discute despre diferite probleme, ci oameni care lucrează eficient împreună și care colaborează pentru proiecte care să ajute elevii comunității prahovene.

Mai multe se vor putea vedea în planul de acțiune și strategia de dezvoltare pe care le voi prezenta mâine, în cadrul Adunării Generale a CJE Prahova, când îmi voi susține candidatura. Și, bineînțeles, în activitățile pe care le voi coordona și sprijini, dacă voi primi votul de încredere al colegilor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor