logo
RNTV Live

Federația pregătește un nou sistem competițional pentru sezonul 2018/2019

BASCHET MASCULIN: ROMANIA - ITALIA, CALIFICARI CUPA MONDIALA FIBA 2019 (26.02.2018)
Cristian Anghelescu

Federația pregătește un nou sistem competițional pentru sezonul 2018/2019

Liga I de baschet masculin și feminin ar putea însemna istorie din sezonul 2018/2019. Federația Română de Baschet a înființat o comisie de elaborare a unui sistem competițional unicat în Europa formată din Mircea Cristescu (U BT Cluj-Napoca), Gabriel Toma (Politehnica Iași), Vasile Gâlcă (CSU Știința București), Dan Dacian (ACS Dan Dacian), Cătălin Tănase (CSȘ Târgoviște), Liviu Puicu (Slam București), Claudiu Fometescu (antrenor federal), Dan Berceanu (Secretar general FRB) și Horia Păun (președinte FRB).

Misiunea acestora va fi de a unifica Liga Națională de Baschet masculin și feminin cu Liga I de baschet masculin și feminin pentru a crea o Superligă a României la nivel de seniori și senioare. La prima vedere Superliga urmează să fie formată din grupe valorice (Grupă Roșie, Albastră și Galbenă) în funcție de rezultatele înregistrate în prezenta ediție de campionat.

Trei grupe valorice

Încă nu a fost stabilită o ierarhie clară, însă ca idee se dorește ca primele șase echipe din LNBM și LNBF din acest an să formeze prima grupă valorică, următoarele șase (patru + cele două care vor promova) a doua grupă valorică, iar următoarele șase a treia grupă valorică. Există posibilitatea ca grupele valorice să fie formate din opt echipe la masculin respectiv sașe la feminin, în funcție de numărul de echipe înscrise la nivel de seniori.

Echipele vor juca în sistemul fiecare cu fiecare tur-retur ori de două ori tur-retur cu echipele din grupa valorică din care fac parte. Iar în a doua fază primele două echipe din a 2-a și a 3-a grupă valorică se vor califica în prima respectiv a 2-a grupă valorică în timp ce ultimele două echipe din prima grupă valorică și a 2-a grupă valorică vor retrograda în a 2-a respectiv a 3-a grupă valorică. După această fază s-ar putea juca încă o dată tur-retur în noul format ori se va trece direct la play-off, acest amânunt nefiind decis.

Regimul jucătorilor străini

Echipele din prima grupă valorică vor avea dreptul la un număr mai mare de jucători străini, în timp ce echipele din grupa a 2-a respectiv a 3-a valorică vor rămâne cu dreptul de a aduce doi jucători străini. În urma calificării în prima urnă valorică aceste echipe ar avea dreptul de a mai suplimenta lotul cu un număr de jucători egal cu cel permis echipelor din prima urnă valorică. S-a discutat și posibilitatea ca echipa câștigătoare a urnei a 2-a respectiv urnei a 3-a să se califice direct în prima urnă valorică.

Noul sistem competițional se află în faza analizei și a discuțiilor, rămâne de văzut care va fi varianta finală adoptată de către Federația Română de Baschet. Cert este că se dorește unificarea celor două ligi, cel mai probabil pentru a combate numărul de echipe participate în Ligile Naționale, număr ce se află într-o continuă scădere, dar și pentru a se adopta un sistem competițional mult mai atractiv.

sursa: totalbaschet

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor