Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis joi o declarație în urma acuzațiilor legate de achiziții în cadrul unui proiect. Procurorul-șef a precizat că, încă din această vară, a solicitat Curții de Conturi să efectueze o verificare pentru a confirma respectarea procedurilor legale, iar procesul de auditare nu a fost încă finalizat. Conform informațiilor furnizate de Rise Project, șeful biroului IT din cadrul DNA a fost implicat în selectarea câștigătorului licitației, iar acesta este un aspect în legătură cu compania la care lucrează soția sa.
Reprezentanții DNA au emis joi o declarație privind informațiile apărute în spațiul public cu privire la potențiale nereguli în cadrul procedurii de achiziție publică desfășurată de Direcția Națională Anticorupție în cadrul Proiectului „Combaterea criminalității și a corupției”, proiect finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.
“Una din procedurile de achiziţie derulate de către Direcţia Naţională Anticorupţie în cadrul Proiectului finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 s-a finalizat prin încheierea unui contract la 26.10.2020 cu SC Asseco See SRL. La data de 06.07.2023 procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a adresat Curţii de Conturi o solicitare de verificare a modalităţii în care s-au respectat dispoziţiile legale în procedurile de achiziţie”, au precizat reprezentanţii DNA.
Ei au adăugat că procedura de auditare nu a fost finalizată şi trebuie păstrată confidenţialitatea până la încheierea acesteia.
“După definitivarea concluziilor cu privire la constatările misiunii de audit vizând legalitatea procedurii şi eventualele responsabilităţi, Direcţia Naţională Anticorupţie va informa cu privire la măsurile stabilite la nivel intern.
Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie subliniază, încă odată, că asigurarea respectării legalităţii, transparenţei şi tratamentului egal în procedurile de achiziţie pe care le-a derulat sau le derulează sunt principii fundamentale în desfăşurarea activităţii”, a mai precizat sursa citată.
Potrivit informațiilor furnizate de jurnaliștii de la Rise Project, în ultimii patru ani, DNA a încheiat contracte în valoare de peste două milioane de lei cu firma Asseco See. Una dintre persoanele implicate în decizia privind câștigătorul licitațiilor este Corneliu Sterea, șeful biroului de IT, ale cărui soție este angajată la Asseco See începând din mai 2020.
Rise Project a subliniat că una dintre achiziții a fost susținută financiar prin fonduri norvegiene destinate combaterii corupției și a precizat că, conform Curții de Conturi, această achiziție este considerată ilegală și a fost efectuată fără transparență.