logo
RNTV Live

Controale riguroase la unităţi de alimentaţie publică, supermarketuri şi pieţe agroalimentare din Ploieşti/ FOTO

5
Mihai Constantinescu

Controale riguroase la unităţi de alimentaţie publică, supermarketuri şi pieţe agroalimentare din Ploieşti. Acestea au fost desfăşurate ieri de către comisarii din cadrul  Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia sub coordonarea Presedinte ANPC Horia Miron Constantinescu si a Directorului General al  Directiei  de  Control si Supraveghere Piata ANPC Paul Anghel. Scopul lor a fost acela de a verifica modul de respectare a prevederilor legale privind protectia consumatorilor.

Astfel, au fost verificaţi 26 operatori economici.S-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 572.000 lei şi 10 avertismente.

Controale riguroase: oprire definitivă

Au fost dispuse măsurile de oprire definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman pentru 1240 kg produse alimentare în valoare totala de 28.055 lei. De asemenea, s-a impus  oprirea temporară până la remedierea deficienţelor pentru 470 kg produse în valoare totala de 7.882 lei. Totodata, s-au dispus 21 măsuri complementare de oprire temporara a activităţii şi prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor şi două propuneri de incetare a practicii comerciale incorecte, in conformitate cu prevederile legii 363/2007.

Deficinţe unităţile de alimentaţie publică

Deficiente constatate:
In unitatile de alimentatie publica:
-vitrine frigorifice ruginite, neconforme din punct de vedere al gradului de uzura, urme grosiere de praf, strat gros de gheata, cu depuneri de resturi alimentare, chedere murdare, neigienizate si cu portiuni in care vopseaua era exfoliata;
-produse portionate, ce urmau a fi introduse ca ingredient in prepararea mancarurilor fara elemente privind incadrarea in data limita de consum;
-produse din carne si peste la care s-a schimbat starea termica initiala, acestea fiind receptionate ca produse refrigerate si pastrate in conditii de congelare;
-nerespectarea conditiilor de pastrare a preparatelor culinare (minim +60 grade Celsius), acestea fiind pastrate in spatiile frigorifice (carne fiarta, paste fainoase);
-ustensile, vase de bucatarie deteriorate, uzate, paviment degradat cu excavatii, sita – plasa geam pentru protectia insectelor rupta si murdara;
-in lista meniu nu se informau in mod corect consumatorii asupra ingredientelor ce intrau in componenta preparatelor culinare.

Deficienţe în supermarketurile verificate

-in zona de produse refrigerate vitrinele de expunere nu erau igienizate corespunzator, prezentand resturi alimentare, praf, rugina si vopsea exfoliata in spatiul de depozitare al produselor;
-produsele aflate la comercializare pe masa de prezentare (pescarie) erau expuse la temperatura de +4 Grade Celsius fata de 0-2 grade, temperatura indicata de producator;
-in zona gastro preparatele culinare aflate pe masa calda nu respectau temperatura de pastrare de minim +60 grade Celsius;
-vitrine frigorifice cu prezenta de vopsea exfoliata in spatiul de depozitare al produselor;
-produse cu data durabilitatii minimale depasita si produse congelate care prezentau arsuri de gheata;
-produse cu pretul diferit intre raft si casa de marcat, precum si produse fara pret afisat;
-legume si fructe depreciate calitativ, deshidratate, necalibrate.

Deficineţe în standurile de comercializare a cărnii şi a  preparatelor din carne

-vitrine frigorifice cu zone neigienizate si urme de rugina, chedere cu urme de resturi alimentare, butuc de lemn degradat cu urme de grasime solidificata, neinscriptionarea datei limita de consum pentru  piesele transate, gratar cu resturi de produse, grasime si sange, paviment neigienizat;
In zona de comercializare peste:
-vitrine ruginite, neigienizate, cu exces de gheata, chedere rupte, fara inchidere etansa, ustensile empirice de curatare, mesele de expunere insuficient igienizate, cu reziduuri in chedere, agregate frigorifice ruginite;
-masina de gheata care prezenta urme de depuneri de calcar si neigienizata;
-salata de icre cu termen de deschidere nespecificat;
– nerespectarea temperaturii de expunere la macrou afumat;
– diferite tipuri de peste cu aspect flasc, culoarea branhiilor modificata, carnea se desprindea usor de pe oase;
– produse expuse la comercializare acoperite cu gheata insuficienta, sau la care nu se respecta temperatura de depozitare indicata de producator;

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/cinci-avioane-rusesti-si-un…/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor