logo
RNTV Live

Cod roșu de avalanșă în Bucegi

Nu vă aventuraţi pe munte! În Prahova, risc mare de producere a unei avalanşe
Oana Stoica

Zăpada care s-a așternut într-un strat consistent la munte, este extrem de instabilă, spun specialiștii. În ultimele două zile a nins masiv în Munții Bucegi, în unele zone cantitatea precipitațiilor fiind de 40 de litri pe metrul pătrat.

Și vîntul și-a făcut de cap pe creste. Rafalele au atins aproape 100 de kilometri la oră a altitudini de peste 1800 de metri, troienind zăpadă.

Toate aceste motive i-au făcut pe meteorologi să anunțe că riscul de avalanșă în Bucegi a ajuns la gradul 4, pe o scară de la 1 la 5. Ceea ce înseamnă cod roșu și pericol iminent de producere de avalanșe pe versanți.

Salvamontiștii spu că stratul de zăpadă este puţin stabilizat, iar declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la o slabă supraîncărcare pe numeroase pante suficient de înclinate. În plus, sunt aşteptate şi declanşări spontane de avalanşe de dimensiuni medii şi izolat chiar mari.

Salvamontiștii îi avertizează pe turiști că traseele montane sunt închise și le recomandă să nu se aventureze la mare altitudine.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor