logo
RNTV Live

Atac terorist la CONPET Ploiești. Un grup de infractori a vrut sa preia controlul asupra sistemului de transport prin conducte al petrolului

exercitiu conpet 4
Oana Stoica

Atac terorist la CONPET Ploiești.

A fost o zi agitată pentru SC CONPET SA Ploiești.

Un grup de infractori a vrut sa preia controlul asupra sistemului de transport prin conducte al petrolului.

Este vorba despre sistemul SCADA al CONPET.

Totul a început la miercuri, 21 noiembrie 2018, la ora 11, la sediul administrativ II al societății CONPET SA din Ploiești.

Un grup de teroriști a încercat să pună stăpânire pe sistemul SCADA.

Din fericire torul a fost doar un exercițiu organizat de CONPET împreună cu instituțiile implicate într-o astfel de situație.

CONPET este prima societate aflată sub autoritatea Ministerului Energiei care
organizează un exercițiu de intervenție antiteroristă de acest tip.

Respectiv, o interacțiune dinamică între elemente de hard power și soft power.

Acest tip de simulare include multiple componente: dezinformare, atac cibernetic, atac armat și atac cu materiale explozive/ pirotehnice.

Exercițiul tehnico-tactic demonstrativ de astăzi a inclus anihilarea unui grup infracțional care a atacat Biroul SCADA al CONPET pentru a transmite comenzi către Sistemul Național de Transport al Petrolului, cu scopul de a provoca daune.

Dar și neutralizarea unui dispozitiv exploziv improvizat, amplasat în zonă de către infractori.

Intervenția specializată a avut ca scop evaluarea riscului unui atac hibrid, folosind
vulnerabilități fizice ale sediului administrativ II al CONPET S.A.

Dar și atacarea sistemului SCADA cu scopul compromiterii unei stații automatizate de pompare a petrolului.

În exercițiu au fost mobilizate efective din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT), respectiv SRI Prahova, IJJ Prahova, GMJ ,,Matei Basarab” Ploiești, IPJ Prahova și ISU Prahova.

,,Evenimentul este o premieră în ceea ce privește organizarea unui exercițiu de intervenție
antiteroristă pe baza unui scenariu de tip hibrid, iar CONPET, companie strategică pentru industria energetică națională, a demonstrat, astăzi, că este pregătită, prin implicarea și expertiza specialiștilor la toate nivelurile ierarhice, să combată un atac care presupune elemente deosebit de complexe și un grad ridicat de pericol pentru Sistemul Național de Transport al Petrolului” a declarat directorul general al CONPET S.A., Timur-Vasile CHIȘ.

CONPET a fost prima societate din domeniul energetic care a organizat, în data
de 3 septembrie 2015, un exercițiu de intervenție antiteroristă pirotehnică.

În perioada 2015 – 2017, la nivelul societății s-au desfășurat, în colaborare cu forțele din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire și Combatere a Terorismului, zece exerciții de intervenție antiteroristă.

CONPET deţine infrastructură critică naţională, în baza Hotărârii de Guvern nr.1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale.

În acelaşi timp, Sistemul Naţional de Transport al Țițeiului administrat de CONPET S.A. este de importanţă strategică, conform Legii Petrolului nr. 238/2.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor