logo
RNTV Live

Anchetă extinsă în cazul lui Ion Iliescu. Fostul președinte, huiduit la Parchet: “Criminalule!”

iliescu-si-roman
rnews

Anchetă extinsă în cazul lui Ion Iliescu

Procurorii au extins ancheta în dosarul Revoluției, în cazul lui Ion Iliescu. Fostul președinte a fost chemat la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoștință extinderea anchetei și pentru perioada 22-27 decembrie 1989. 

Dosarul leagă numele lui Iliescu de moartea a peste 700 de persoane şi rănirea altor peste 2000. Fostul preşedinte este cercetat pentru infracţiunii contra umanităţii.

Când acesta a plecat de la Parchetul General, a fost aşteptat la ieşire de un contestatar, care i-a strigat: „Criminalule!”.

Iliescu nu a dat declarații, a vorbit avocatul său, Adrian Georgescu:

Nimeni nu se așteaptă să fie pus sub acuzare. Nici dumneavoastră nu cred că ați avea astfel de așteptări. La momentul ăla credeți că cineva se gândea că peste 30 de ani o să răspundă pentru o chestiune care la vremea aia i s-a părut o absolut onestă?”

Iliescu era suspect deja pentru pentru infracţiuni contra umanităţii în perioada 27-31 decembrie 1989, iar acum procurorii au extins perioada în care a comis aceste infracțiuni, respectiv 22-27 decembrie 1989.

Atunci când procurorii au extins urmărirea penală, fostului președinte i s-au adus noi acuzații: acceptat măsuri militare, unele cu caracter diversionist. În plus, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a făcut-o.

În acest dosar, anchetatorii spun că au dovezi care arată limpede că a fost vorba mai mult despre lovitură de stat. Declanşarea şi executarea diversiunii militare din seara zilei de 22 decembrie 1989 a fost cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite.

În data de 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

Digi 24

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor