logo
RNTV Live

Afacere profitabilă cu maidanezi la export

20160707_103012
Oana Stoica

Nemții cumpără mii de câini de la noi!

Avem atât de mulți câini fără stăpân încât îi livrăm pe bandă rulantă în Europa. România a devenit în ultimii ani țară expoartatoare de maidanezi. O arată statisticile oficiale care spun că mii de câini pleacă anual în Germania sau Austria. Numai din Ploiești, de la Adăpostul de de Câini de la Bucov, anul trecut au plecat 1800 de câini comunitari pentru adopție. Mecanismul este simplu. ONG-urile de protecție a animalelor preiau câinii din adăpost și îi trimit unui ONG din Germania. După perioada de acomodare, câinii sunt adoptați de germani.

20160707_10402020160706_092855

Dincolo de grija pentru patrupedele fără stăpân, descoperim o afacere. Neamțul ajunge să plătească ONG-urilor peste 200 sau chiar 400 de euro pe câine. Reprezentanții organizațiilor spun că nu opresc nici un ban, și că totul se duce pe tratamente, transport și hrană. ”Săptămânal pleacă în jur de 150 – 200 de câini de la noi din adăpost. Cred că este o afacere de ambele părți. Noi scăpăm de câini iar germanii se aleg cu un prieten. ONG-urile susțin financiar peste 80% din adăpostul de la Bucov. Vin săptămânal transporturi cu hrană din Germania, iar tratamentele sunt achitate tot de nemți”, ne-a declarat Ștefan Sandu, director adjunct al Parcului Constantin Stere de la Bucov. O afacere pare să fie și pentru nemți. Cel puțin asta susțin reprezentantele ONG-urilor care se ocupă de Adăpostul de la Bucov. ”Noi ne bucurăm că animalel fără stăpân își găsesc o familie. Asta trebuie avut în vedere. Afacere este un cuvânt nepotrivit. Ei plătesc vaccinarea, microciparea, pașaportul, tratamentul, hrana și transportul. Da, sunt niște sume, dar oricum este mai ieftin pentru nemți să adopte un câine din România”,, ne-a declarat Mihaela Teodoru, președinte ONG protecția animalelor.

De regulă sunt doriți câinii sănătoși și mai tineri. Fiecare este vaccinat, microcipat și are pașaport. O cheltuială făcută pe banii nemților. Numai transportul unui cîine în Germani costă peste 60 – 70 de euro. Medicii veterinari care colaborează cu ONG-urile, spun însă că există situații în care costurile cu tratamentul unui câine depășește 300 de euro. Așa că neamțul poate plăti și 500 de euro e un maidanez din România. În acest moment în Adăpostul de câini de la Bucov sunt peste 1000 de câini adunați de pe străzile Ploieștiului. În ciuda exportului masiv de maidanezi, pe străzile municipiului există încă aproximativ 4000 de câini fără stăpân.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor