logo
RNTV Live

Un prahovean de 24 de ani a inventat TICO-ul bun pe apă, dar şi în livadă. Povestea incredibilă a discipolului lui Justin Capră-Galerie foto şi video

Raluca Eparu

Un  prahovean a transformat garajul părinţilor săi într-o adevărată expoziţie auto inovativă. Un triciclu transformat dintr-un scuter, o bicicletă motorizată, un cart deosebit şi în sfârşit un Tico modificat cu care se pot aduna merele şi care în curând o să meargă şi pe apă, sunt câteva dintre maşinăriile viitorului create de tânărul de 24 de ani care a fost discipolul inventatorului Justin Capră. Toate sunt făcute din piese reciclate şi consumă foarte puţin combustibil. Până acum a brevetat 11 invenţii. 

Rareş Zotescu din Filipeştii de Pădure este de meserie fizio-kinetoterapeut, dar de mic, alături de fratele său, Beni, meşterea prin atelierul tatălui. Ştia deja să facă diverse îmbunătăţiri maşinilor care îi treceau prin mână când în viaţa sa a apărut Justin Capră. Pe atunci se pricepea la reparaţii simple, la polişări, activităţi pe care le învăţase de la tată.

Cei doi fraţi au devenit apropiaţi ai bătrânului inventator şi împreună cu acesta băteau în lung şi-n lat parcurile auto de dezmembrări pentru a aduce piesele necesare invenţiilor. Practic, Justin Capră devenise un membru al familiei, care avea oricând un loc la masă, dar mai ales în sufletele tuturor.
Din pensia de 1.000 de lei, marele inventator nu-şi permitea să cumpere şi piese pentru maşinile sale, să mănânce şi să cumpere şi medicamente. Aşa că doamna Doina, mama lui Rareş, avea mereu grijă ca profesorul să aibă medicamente pe care le cumpăra personal de multe ori. Au trecut doi ani de când Capră nu mai este printre ei, dar şi-l amintesc mereu, pentru că pozele acestuia sunt peste tot prin casă şi prin garaj. 
Povestea Tico-ului modificat este probabil ca a tuturor celorlalte maşinuţe. Tico cel alb era de fapt galben şi arăta total neinteresant. Acum, însă, va primi flotoare pentru a merge pe apă şi arată total deosebit de o maşină de genul ei. O altă maşinuţă, cea albastră, cu care Rareş a obţinut premiul I la Ecoinventica, are partea din faţă făcută din lut şi plexiglas. 
Din păcate, Rareş nu poate ieşi pe stradă cu niciuna dintre maşinuţe pentru că ar trebui omologate, iar omologarea costă pentru fiecare câteva mii de euro. Ca să le poată încerca, tânărul le suie pe platformă şi le duce pe marginea râurilor sau oriunde găseşte un teren ce nu se numeşte “drum public”. 
Tatăl şi fii intenţionează să îşi apere dreptul de a circula cu prototipurile pe drumurile publice în instanţă, pentru că, spun ei, există o lege care permite acest lucru.
Probleme au şi din cauza prieteniei cu Justin Capră. Rudele acestuia le-au făcut plângere penală crezând că maşinuţele lui Rareş erau de fapt ale marelui inventator. Rareş şi familia sa a putut însă dovedi cu acte că la mijloc este vorba de o confuzie, că piesele fuseseră cumpărate de el pentru fiecare în parte şi cu fotografii şi filmări a dovedit că Justin Capră doar îl ajutase şi îl sfătuise.
Un singur mare regret mai are Rareş: după ce rudele marelui om au luat tot ce se putea lua din casa acestuia, nu mai există posibilitatea ca în localitate să apară un muzeu al inventicii, aşa cum îşi dorea Capră.

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor