Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă la Guvern, că 17,44% dintre pensionari nu vor beneficia de o creștere a pensiei după recalculare. Ea a subliniat că, în cazurile în care recalcularea ar duce la o pensie mai mică decât cea în plată, pensionarii vor continua să primească pensia actuală, astfel încât nicio pensie nu va fi redusă în urma acestor decizii.

„Avem 803.433 de pensii care nu se majorează după recalculare, adică 17,44%. Dintre acestea, 84.176 de pensii au aceeași valoare rezultată în urma recalculării, iar diferența (o reprezintă pensiile care) au o valoare mai mică. Important este că pensia nu scade, avem articolele 144 și 155 din lege care stipulează în mod expres că nicio pensie nu scade, pensionarii beneficiază de cuantumul mai favorabil”, a declarat ministrul Muncii, la Guvern.

De cealaltă parte, un număr total de 3.806.270 de pensionari vor primi pensii majorate ca urmare a recalculării, creșterea medie a pensiei fiind de 622 de lei, conform ministrului Muncii.

Livrarea noilor pensii va începe din 2 septembrie.