Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită pentru prima dată în Roman în data de 15 ianuarie 2011, marcand ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu. Astăzi, cu 13 ani mai tarziu, orașul Ploiești și județul Prahova se pregătesc să sărbătorească această zi cu evenimente culturale diverse și deosebite.

Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești va fi gazda principală a manifestărilor culturale. Începând cu ora 17.30, foaierul principal al teatrului va găzdui lansarea volumului „Neuroni și endorfine”, a patra Antologie a Cenaclului Literar al Casei de Cultură „I.L Caragiale” din Ploiești, desfășurat sub egida Asociației 24Pharte.

Începând cu ora 18.30, în sala Teatrului „Toma Caragiu”, publicul va avea ocazia să urmărească spectacolul „Piatra din casă”, în regia lui Alexandru Dabija. Piesa, scrisă de Vasile Alecsandri în secolul al XIX-lea, reprezintă un omagiu adus teatrului și literaturii dramatice românești.

Pe tot parcursul zilei, vizitatorii vor putea explora expoziția fotodocumentară „Nichita Stănescu 90”, dedicată memoriei unuia dintre cei mai de seamă scriitori români din secolul XX. Expoziția, realizată în colaborare cu Editura Tempus-Ro Art, aduce în prim-plan viața și activitatea remarcabilă a poetului.

Sediul muzeului din Sinaia a fost deschis atât duminică, cât și luni, între orele 10:00 și 17:00, cu intrare liberă pentru toți cei interesați.

Evenimentele culturale se extind și în alte muzee din județul Prahova:

  • La Muzeul Nicolae Iorga din Vălenii de Munte se desfășoară evenimentul online „Eminescu și generația tânără – Nicolae Iorga”.
  • La Muzeul „Crama 1777” din Valea Călugărească, expoziția online „Din ipostazele vinului în cultura tradițională românească” își așteaptă vizitatorii.
  • Muzeul „Conacul Bellu” din Urlați găzduiește la ora 10:00 un eveniment special: „Eternul Eminescu – Poet național şi universal”.
  • La Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, un articol online explorează legăturile dintre „Caragiale și Eminescu”.
  • La Muzeul „Conacul Pană Filipescu” din Filipeștii de Târg, expoziția online „Arta tipografică muntenească în secolul al XVII-lea” dezvăluie tainele tiparului de altădată.
  • La Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”, se poate urmări online ciclul „Patru madrigale” pe versuri de Mihai Eminescu.

Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova vor depune, la ora 11:00, un buchet de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Ploiești.

În orașul Breaza, în Rotonda Primăriei, începând cu ora 17:30, va avea loc un recital cameral cu Cristian Duca la pian, Ioana Farcas recitând poezie, vernisaj de pictură și un recital de poezie „Mihai Eminescu” susținut de elevii Liceului Teoretic “Aurel Vlaicu”. Un eveniment dedicat cu dragoste și respect memoriei marelui poet național.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *