Transferul CET Brazi din patrimoniul Consiliului Județean Prahova în cel al municipiului Ploiești a reprezentat unul dintre subiectele fierbinți dezbătute în ultima ședință a legislativului prahovean. Consilierul județean Emil Calotă, fost primar al Ploieștului, consideră că acest transfer nu este oportun și că executivul județului Prahova ar trebui să nu ia în calcul o astfel de decizie.

Noi discuții pe tema transferului cu transferul Termocentralei de la Brazi din patrimoniul Consiliului Județean Prahova în cel al municipiului Ploiești! Consilierul județean Emil Calotă este de părere că nu ar trebui să susținută o astfel de variată, unul dintre motive ar fi acela că acolo au fost făcute și se vor face investiții din bugetul CJ Prahova.

”Vreau doar să vă atrag atenția asupra conținutului documentelor pe care Camera de Conturi Prahova la pus la dispoziţia noastră. UAT Prahova, respectiv Consiliul Județean, este obligat să stabilească valoarea investițiilor realizate de concesionarul SACET pentru Ploiești în perioada 2004- 2022, respectiv Veolia. (…)Se leagă de o problemă care se află în circuitul public, dacă este sau nu oportun ca UAT Prahova, respectiv Consiliul Județean, să transfere Termocentrala Brazi către municipiul Ploiești. Acest aspect din auditul Curții de Conturi, alături de alte aspecte pe care le-am mai semnalat cu alt prilej, faptul că am aprobat o investiție, schimbarea arzătoarelor de la Cazanul 5 din grupul de cogenerare care asigură încălzirea pe timp de iarnă a municipiului Ploiești sau a blocurilor racordate la SACET, plus banii pe care i-am acordat pentru reabilitarea transportului primar al agentului termic de la Brazi până la Ploiești, adaug la chestiunea asta faptul că, mai devreme, prin rectificarea de buget, s-au alocat niște bani pentru termocentrale, indică faptul că executivul județean în continuare își asumă titlul și obligațiile de proprietar. Vă rog frumos pe toți să reflectați pentru ca în proxima ședință, un eventual proiect de Hotărâre privind transferul CET-ului să-l respingem”, a susținut consilierul județean Emil Calotă.


Totodată Calotă susține că solicitarea primarului Andrei Volosevici de a prelua în patrimoniul municipalității CET Brazi reprezintă doar o simplă declarație de presă care nu trebuie luată în calcul.

”Ping-pong-ul ăsta cu termocentrala nu e o chestiune de joacă de copii, chiar dacă primarul Ploieștiului s-a trezit vorbind în vreo două, trei conferințe, dați-mi CET-UL ca să pornesc apa caldă pentru ploieșteni. Sunt declarații fără suport, iar noi trebuie să tratăm responsabil această cestiune”, a mai susținut Emil Calotă, care a ținut să precizeze că ” CET-ul în acest moment, pentru informarea dumneavoastră, este într-un program de reparații pe care reparatorul consacrat al termocentralelor din Brazi, firma Remero, îl derulează. Sunt profesioniști, oameni care își fac treaba și care continuă programul de reparații, astfel încât, dacă lucrurile merg bine. Reparatorul pune la punct toate elementele legate de repunerea în funcțiune a Cazanului 5 într-o lună și jumătate, cu o condiție, aceea de obţinere a avizului ISCIR, deoarece toate reparațiile care afectează utilajele sub presiune trebuie reiscilizate. Din punct de vedere tehnic, Remero, o firmă care merită toate aprecierile noastre pentru că își continuă activitatea fără să aibă partener în acest moment. Această firmă de doi bani sau asociere de firme care a preluat contractul în urma unei licitații absolut jenante pentru Consiliul Județean Prahova, aici sigur că omniscienta noastră administrator public al județului o să ne spună cum e cu ADI TERMIE și așa mai departe, refuză să discute cu reparatorul. Reparatorul are nevoie de susținerea proprietarului pentru a-și termina programul de revizii și reparații. Contest pe cei doi vicepreședinți să mergem să discutăm serios cu reparatorul, astfel încât în data de 15 octombrie, Grupul 5, cel care asigură funcționarea în cogenerare pentru încălzirea municipiului Ploiești să funcționeze”.

Dumitru Tudone a ținut să precizeze că în prezent Consiliul Județean face eforturi foarte mari pentru a asigura funcţionarea condiții optime de către CET Brazi.

”După cum știți, Consiliul Județean a făcut și face eforturi foarte mari pentru a asigura funcționarea în condiții optime a acestui CET. Mai mult decât atât, pentru a-și întregi patrimoniul, știți foarte bine că ați aprobat și s-a finalizat achiziția suprafeței de teren. După discuțiile purtate cu prestatorul la care făceați referire, ne-a asigurat de tot sprijinul și logistica necesară și de asigurarea funcționării etapizate. Operatorul (n.r. Termoficare Prahova) a spus că pe CAF 2 se poate funcționa pentru asigurarea apei calde. În acest timp, în baza acestor bani pe care i-am acordat se va trece la repararea CAF 5, a cazanului, care poate asigura furnizarea apei calde după ce acesta va intra în funcțiune, urmând ca imediat să continuăm reparația la turbina conexă CAF 5 și la CAF 2 pentru a putea obține iscilizările necasare și funcționarea în parametrii optimi. Consiliul Județean depune toate eforturile și asigură ploieștenii că facem tot ce ne stă în putință să avem CET-ul funcțional la 15 octombrie”, a susținut Dumitru Tudone, vicepreședintele CJ Prahova, în urma intervenției consilierului județean Emil Calotă.

În replică la cele susținute de Calotă, Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, a declarat că trebuie luată în calcul orice soluție astfel încât ploieștenii să aibă apă caldă și căldură.

” Domnule Calotă și stimați consilieri, dacă e nevoie să transferăm CET-ul ca să fie apă caldă și putem legal să-l transferăm, o vom face. Pe mine nu mă interesează ca CET să rămână în proprietatea județului, doar ca să rămână în proprietatea CJ-ului. Mă interesează în primul rând să avem apă caldă și dacă legal putem să transferăm CET-ul, transferăm CET-ul. Nu o să moară Consiliul Județean Prahova că este proprietar la CET sau că nu e proprietar. Avem obligația să dăm apă caldă. În al doilea rând, CAF 2 funcționează. Este în regulă să modernizăm, dar el la ora asta funcționează. Nu aș plânge de milă societății respective, că nu o să lucreze nicio firmă fără bani la reparații la CAF 5, domnule Calotă. Acea societate va avea un contract cu CJ Prahova pentru modernizarea și pregătirea CAF 5 pentru luna octombrie. Din colo de acest aspect, trebuie să rezolvăm problema apei calde, nu să rămână CJ Prahova proprietar pentru că nu știu ce s-ar întâmpla dacă trece acest CET la Ploiești”.

Discuțiile pe această temă au avut loc la scurt timp după ce legislativul județean a decis alocarea a 3 milioane lei pentru lucrări de reparații și iscilizare la cazanele 5 și 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *