CRISTIAN FELEA

Alfa, Beta, Delta, Delta Plus, Omicron… Nu, nu despre alfabetul grecesc este vorba, ci despre variantele virusului Covid-19 care au provocat cele cinci valuri pandemice mondiale Sars-CoV-2; iar pe ultimul tocmai îl traversăm și noi, mai mult sau mai puțin sincronizat cu restul Europei.

Deunăzi am aflat despre un amic, vaccinat, că a testat negativ la Covid – Omicron, după ce doi colegi ai săi de muncă, tot vaccinați, au testat pozitiv. Unul dintre ei a experimentat simptome serioase, cu febră înaltă, celălalt mai mult un disconfort. Din fericire totul a arătat ca o gripă din cele cu care suntem obișnuiți, care vine și trece, după o săptămână ai și uitat de ea.

Se vorbește tot mai mult despre Covid-Omicron ca despre ultimul val al pandemiei. Autoritățile medicale din Israel au anunțat că după acest al cincilea val pandemic populația statului, cu rată înaltă de vaccinare, după cum se știe, va atinge ceea ce se numește „imunitatea de turmă”, întrerupând astfel lanțul de contaminare la scară socială.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat la rândul său că, în condițiile în care Covid-19 devine endemic, obligațiile legale vor fi înlocuite prin sfaturi și recomandări. Prin urmare, începând cu 27 ianuarie, purtarea măștii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite mari întruniri nu va mai fi necesar un certificat sanitar.

De asemenea, în Marea Britanie nu a mai fost prelungită regula ce impune izolarea persoanelor cu test pozitiv la coronavirus, după ce a expirat la 24 martie, pentru că „… nu obligăm legal oamenii să se izoleze dacă au gripă”. Doar că ar mai fi ceva de spus: și Marea Britanie are o rată înaltă de vaccinare.

În a treia decadă a lunii ianuarie în România erau vaccinați cu schemă completă circa 7.935 mii de români și cu prima doză circa 8.040 de mii. Doza a treia (booster) a fost administrată la 2.260 mii de români. Rata vaccinării din populația generală este de circa 42%.

Sursa: vaccinare-covid.gov.ro

România nu are nici pe departe o rată înaltă a vaccinării. Prin urmare ceea ce deja planifică țări ca Israelul Marea Britanie sau Franța nu înseamnă că va putea fi aplicat automat și în cazul României, sau pe întreg teritoriul Uniunii Europene, chiar dacă ne dorim cu ardoare acest lucru.

Și așa ajungem la chestiunea destul de delicată a vaccinării: de ce nu ne vaccinăm? Argumentele sunt doar aparent diverse, în esență, însă, vorbim despre unul și același lucru: teamă, frică, un sentiment irațional ce nu poate fi combătut cu una cu două.

Frica are obiceiul de a ne afecta logica, de a săpa la rădăcina rațiunii și a o submina, după care căutăm fel de fel de pseudo-argumente, pe care le plantăm pe tot soiul de silogisme, ca să ne demonstrăm nouă înșine și altora că nu greșim atunci când, din frică irațională, refuzăm să înțelegem în ce lume trăim.

Alexandru Toma Pătrașcu descrie într-un articol din Contributors concluziile studiului „Frequency of Adverse Events in the Placebo Arms of COVID-19 Vaccine Trials: A Systematic Review and Meta-analysis”, publicat recent, care nu prea lasă loc de întors legat de constatarea că frica (irațională) se află la originea succesului argumentației antivaciniste:

„… un studiu publicat acum două zile, ce a urmărit reacția la vaccinare a unui mare număr de oameni (peste 45 de mii, dintre care jumătate au primit un vaccin anti Covid-19, iar ceilalți, doar un placebo) arată că marea majoritate a <efectelor adverse> se datorează… capului.

Bineînțeles, vaccinurile chiar pot să producă febră, frisoane etc.; este o reacție normală a organismului, dar o treime dintre cei care NU au primit vaccinul, ci doar o injecție simplă, cu ser fiziologic, au raportat aceste reacții! Da, un om din trei s-a plâns de problemele create de vaccin, deși nu fusese vaccinat!

Comparația dintre cele două grupuri a arătat că 76% dintre cazurile de <efecte adverse> raportate la prima doză și 52% dintre cele legate de a doua doză nu au nici o legătură cu realitatea… Da, ați citit bine: 76%, adică peste trei sferturi! Trei oameni din patru se plâng de vaccin, doar pentru că sunt convinși că vor păți ceva!…”

Ce înseamnă diferența de rată a vaccinării dintre România și țări ca Israel și Marea Britanie? În principiu că valul Omicron va aduce o rată foarte înaltă a transmiterii și deci a îmbolnăvirilor și poate mulți, cel puțin la fel de mulți ca în valul 4, vor ajunge să aibă nevoie să fie internați pentru tratament, chiar dacă nu neapărat într-o secție ATI.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, la jumătatea lunii ianuarie ac. 57% dintre cazurile de Covid confirmate și 85,7% dintre decese au fost la persoane nevaccinate. 40,4% dintre cazurile înregistrate au fost în București, Cluj, Timiș, Suceava și Brașov, iar 31,6% din totalul deceselor s-au înregistrat în Bihor, Prahova, Galați, Hunedoara și Neamț.

De la începutul pandemiei 85,9% din totalul deceselor s-au înregistrat la persoane peste 60 ani, 54,5% din decese fiind la bărbați. 93,2% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată. (g4media.ro)

Epidemiologul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” descrie în felul următor evoluția pe care o estimează specialiștii în cazul valului cinci:

„Mă aștept să fie mai multe cazuri, mai ales că se testează mai mult, iar boala se transmite mai ușor. Cele mai multe cazuri vor fi însă ușoare sau medii. Acum mai e și discuția că va fi complicat, și v-o spune medicul, o spun cei care lucrează în general în circuitul Covid, va fi foarte greu de evaluat un număr foarte mare de pacienți într-un timp scurt.

În București vorbim deja de predominanța variantei Omicron. În țară, încă nu, dar în curând va fi toată România. Spre deosebire de valurile anterioare, valul 5 se va consuma mai repede, dată fiind transmisibilitatea uriașă a noii tulpini.

Apogeul este aproape, însă, și declinul va fi mai rapid, chiar dacă va dura câteva săptămâni. Vârful valului va fi undeva în jumătatea lunii februarie, sigur plus-minus, atunci ar trebui să fie intensitatea maximă. Iar scăderea nu va fi peste noapte, ci se va întâmpla treptat. Dar mă aștept ca după luna martie situația să înceapă să se echilibreze. Ceea ce înseamnă că avem acum niște săptămâni care vor fi complicate, din păcate.” (adevarul.ro)

Și CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, vorbește despre valul Covid-Omicron ca despre cel după care „ne putem întoarce la normalitate”. (hotnews.ro) Desigur, în cazul președintelui unei companii farmaceutice optimismul vine la pachet cu câteva recomandări: „Suntem bine poziționați pentru a atinge acest obiectiv în primăvară mulțumită tuturor uneltelor pe care le avem la dispoziție: testele, vaccinurile foarte eficace și primele tratamente care pot fi administrate acasă.”

Sunt recomandate administrarea schemei complete de vaccinare și a dozei booster, iar pentru persoanele vulnerabile imunitar boostere anuale, vaccinarea copiilor și, pentru tratament, noile antivirale care cuprins în spectrul lor de acțiune și tulpinile Covid (cum este cazul „Pavloxid”, pus în piață chiar de Pfizer).

De unde vine totuși optimismul, dacă este unul exagerat sau nu, ne explică tot epidemiologul Adrian Marinescu:

„Valul acesta va fi ultima strigare. Nu înseamnă că dispare virusul, dar mă aștept să fie ultima strigare cu impact important în populație. Vor exista în continuare cazuri care însă mă aștept să fie în număr mai mic, la nivel de regiune. Nu știu cât vor ține de sezon, pentru că virusul nu e neapărat sezonier, dar mă aștept ca lucrurile să se schimbe treptat și să fie punctul în care să nu mai fie nevoie de măsuri restrictive, să nu mai fie necesare. Și vom reuși să conviețuim cu virusul.

După acest val mă aștept ca vara să fie deja liniștită. Mă aștept ca din vară să se întâmple toate acestea, adică să revenim la normalitate, să ne bucurăm de lucrurile pe care le puteam trăi în mod normal, la o viață normală.

Teoretic, mai pot să apară și alte variante periculoase ale SARS-CoV-2. Dar mai degrabă teoretic, personal, chiar nu cred că se va întâmpla asta. Practic, orice virus are un ciclu și are o evoluție naturală. Chiar și gripa spaniolă a ținut trei ani și nu am mai avut-o în continuare. Sigur, la nivelul acelui tip de virus, pentru că virusuri gripale și coronavirusuri am mai avut, avem și vom avea tot timpul.” (adevarul.ro)

Optimismul exagerat și frica sunt cei doi inamici care pot transforma, la nivel individual, coșmarul Covid într-o realitate, chiar dacă la nivel macro efectul pandemic va fi resorbit, în măsura în care – așa cum o rată și Adrian Marinescu – virusul devine endemic și se „cumințește”.

Să ne aducem aminte, înainte de pandemie, virusul gripal, cu care trăim de o viață, reușea să facă în sezon peste 50 de victime lunar în România. De ce? Pentru că lumea era obișnuită sa nu ia gripa în serios: să nu se vaccineze antigripal, să ignore tratamentul sau să recurgă la leacurile băbești ori la cele așa-zis naturiste.

În cazul Covid, un (corona)virus mult mai „tânăr”, efectele letale se vor păstra și valuri reduse de transmitere (epidemii) vom continua să traversăm, pe măsură ce apar mutanții noi. Chiar dacă se va dobândi „imunitatea de turmă” despre care vorbim cu speranță, cei mai vulnerabili și neglijenți dintre noi vor continua să cadă victimă infecției cu Covid, iar unii își vor pierde chiar și viața.

Așa că, da, se ne bucurăm: Omicron va pleca și va lua cu el și apetența guvernelor de a mai iniția măsuri restrictive de control sanitar. Apoi și dorința de a mai subvenționa vaccinarea anti-covid. Abia atunci va veni clipa adevărului pentru noi, ca indivizi. Să ne bucurăm, așadar, dar reținut. Și să rămânem precauți. Covid nu și-a spus încă ultimul cuvânt.

By rnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *