Izolarea termică și fonică a locuinței aduce numeroase beneficii în ceea ce privește confortul și economiile tale. O izolație bună îți asigură pe termen lung o atmosferă confortabilă în interior, reduce substanțial pierderile de căldură și îți reduce costurile cu facturile. Nu în ultimul rând, te vei simți mai bine știind că vecinii tăi nu vor fi la curent cu toate activitățile pe care le desfășori în propriul tău spațiu, așa cum se întâmplă în mare parte din locuințele vechi. Viitorul sună bine, însă, pentru cei care se reorientează către locuințe noi, construite după standarde superioare de calitate, siguranță și eficiență energetică. Dacă vrei să alegi informat atunci când decizi să schimbi locuința veche cu una nouă, citește articolul în continuare!
Principii de bază pentru izolația fonica și termică
1. Utilizarea materialelor izolante adecvate
Există o gamă largă de materiale izolante disponibile, cum ar fi vata de sticlă, spuma poliuretanică, polistirenul expandat, vată bazaltică etc. Toate acestea pot fi utilizate pentru izolația fonica și termică, dar nu toate oferă același nivel de performanță și siguranță.
Unul dintre cele mai performante materiale cu proprietăți izolatoare este vata minerală bazaltică. Pe lângă faptul că asigură o izolare performantă, vata minerală bazaltică are și avantajul că este ignifugă, deci oferă o protecție sporită față de incendii, comparativ cu alte materiale mai ieftine, dar care se aprind ușor.
Materialul prelucrat din bazalt este dur, dar și flexibil și rezistă la temperaturi extrem de înalte. În plus, permeabilitatea ridicată te va feri de formarea mucegaiului și a igrasiei.
Însă este bine să știi și că materialul de bază folosit pentru izolația unei locuințe trebuie să fie integrat într-un sistem complex, cu mai multe straturi, pentru a obține rezultatul dorit.
2. Etanșarea barierei
Este important ca toate deschiderile și crăpăturile din structura locuinței să fie etanșate corespunzător, pentru a preveni pierderile de căldură și penetrarea sunetului. Totodată, izolația termică adecvată poate contribui la reducerea consumului de energie și a costurilor de încălzire și răcire.
3. Izolația pereților, ferestrelor și ușilor
Pereții, ferestrele și ușile pot fi zone vulnerabile în ceea ce privește transmiterea sunetului și schimbul termic, prin urmare, acestea trebuie să fie izolate corespunzător, folosind materiale și sisteme izolante adecvate.
Izolația fonică eficientă implică blocarea sau reducerea sunetelor nedorite, cum ar fi zgomotul de trafic, zgomotul aerian sau sunetele provenite de la vecini.
În același timp, izolația termică eficientă implică reducerea pierderilor de căldură în sezonul rece și reducerea acumulării excesive de căldură în sezonul cald. Un sistem de izolație termică eficientă ar trebui să permită menținerea unei temperaturi interioare constante și confortabile fără dependența excesivă de sisteme de încălzire sau de răcire.
4. Calitatea proiectării și a construcției
Izolația fonica și termică poate fi optimizată prin planificarea și proiectarea adecvată a locuinței, luând în considerare orientarea, grosimea peretelui, amplasarea ferestrelor etc. Dar, nu uita: cele mai importante aspecte atunci când vine vorba despre cumpărarea unei locuințe rămân structura de rezistență și calitatea construcției!
Sperăm că toate aceste informații îți sunt utile, iar dacă simți nevoia să afli mai multe despre ce înseamnă un ansamblu construit cu responsabilitate, cu respectarea tuturor normelor europene, îți recomandăm să vizitezi Pleiades Residence, unde vei putea afla, în mod direct informații despre cele mai noi și performante materiale și tehnologii utilizate la nivel mondial, dar și în acest proiect de regenerare urbană.
Situat în partea de sud a orașului Ploiești, lângă Prahova Value Center, Pleiades Residence este un proiect modern, în care comunitatea este pusă pe primul loc. Proiectul beneficiază de apartamente compartimentate eficient, cu suprafețe generoase, tavane înalte de 2,70 m și ferestre cu înălțimea de 2,20 m, pentru a asigura pătrunderea luminii naturale pe tot parcursul zilei.