logo
RNTV Live

Ai alergie alimentară? Cum îți dai seama

alergii-alimentare-2 (Large)
rnews

Cele mai multe persoane presupun că alergiile sau intoleranțele alimentare se dezvoltă în copilărie și că nu e posibil să le ai pe viață, însă poți face alergie la anumite alimente chiar și la maturitate, scrie clicksanatate.ro.

Alergiile alimentare se pot face și la alimente pe care le consumi de când te știi. Există însă, o diferență între intoleranță, care provoacă un disconfort și alergie, care se poate manifesta prin reacții severe. Unele simptome ale alergiei îți pot pune viața în pericol și ar fi bine să le cunoști din timp, pentru a cere ajutor de specialitate la nevoie.

Cine riscă să facă alergie la alimente

Mai frecvente la copii, alergiile se manifestă și la adulți cel mai adesea în urma consumului de pește, fructe de mare, nuci, alune. Persoanele alergice la polen și astmaticii au un risc mai mare de a face și o alergie alimentară.
Cum faci diferența între alergie și intoleranță alimentară

O intoleranță alimentară o recunoști ușor. Balonarea și gazele abdominale apărute la câteva ore de la consumul unui anumit aliment sunt cele mai frecvente semne.

În schimb, alergia alimentară apare la foarte puțin timp după ce ai mâncat un aliment alergen și provoacă:

– mâncărimi,

– urticarie,

– umflarea buzelor și chiar a limbii,

– greață și vărsături,

– dificultăți de respirație,

– șoc anafilactic (scădere bruscă a tensiunii arteriale, îngustarea căilor respiratorii) .

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor