logo
RNTV Live

Ziua Judecăţii se apropie! CE :” Vom decide fie să ne îndreptăm spre suspendarea fondurilor UE pentru România, fie să declarăm îndeplinit planul de acţiune”

bani europnei
Mihai Constantinescu

Decizie importată din partea Comisiei Europene

Ziua Judecăţii se apropie! CE :” Vom decide fie să ne îndreptăm spre suspendarea fondurilor UE pentru România, fie să declarăm îndeplinit planul de acţiune”.

Decizia urmează să fie luată în lunile următoare în condiţiile în care în septembrie comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, trăgea un semnal de alarmă. Acesta atrăgea atenţia atunci că România mai avea de îndeplinit 5 conditionalități ex-ante restante.

“România a îndeplinit 17 dintre aceste condiţionalităţi ex-ante, dar mai rămân cinci condiţionalităţi restante, despre care am vorbit săptămăna trecută în cadrul întâlnirilor mele cu Guvernul României şi cu miniştrii de resport. E vorba de transport, condiţionalităţi pe transport rutier, feroviar, achiziţii publice. Si aici este, într-adevăr, o mare problemă pentru dumneavoastră, stiţi foarte bine că achiziţiile publice afectează pe orizontală toate proiectele. Infrastructura în inovare şi cercetare – suntem pe punctul de a ridica această condiţionalitate ex-ante. În domeniul deşeurilor rămâne o problem’ majoră şi a administraţiei publice”, a precizat în septembrie comisarul European, citat de RFI.

În cee ce priveşte riscul de suspendare a banilor europeni la ora actuală, jurnaliştii de la HotNews.ro au primit următorul răspuns; din partea reprezentanţilor CE

“Nu, astfel de scrisori (de suspendare a fondurilor europene – n.r.) nu au fost trimise încă, însă Comisia este în prezent în contact cu autorităţile române privind acţiunile întreprinse pentru îndeplinirea condiţiilor ex ante restante. S-au îinregistrat progrese importante, în special în sectoarele cercetare şi transport. Mai rămân multe de făcut.
După cum ştiţi, eşecul de a întreprinde acţiuni în vederea îndeplinirii acestor condiţionalităţi ex-ante constituie baza pentru suspendarea plăţilor în funcţie de priorităţile programelor în cauză. În lunile următoare, Comisia îşi va elabora avizul final cu privire la fiecare condiţionalitate ex ante, hotarând fie să se îndrepte spre suspendare, fie să declare că planul de acţiune este îndeplinit” – a raspuns, marti, CE.

sursa comisarul.ro

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor