logo
RNTV Live

Zi extrem de importantă pentru toţi românii. Vezi ce se întâmplă mâine

Zi extrem de importantă pentru toţi românii. Vezi ce se întâmplă mâine
Mihai Constantinescu

Zi extrem de importantă pentru toţi românii creştin-ortodocşi. Mâine, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Înăltarea Domnului, la 40 de zile după Înviere.

În această zi, bisericile româneşti din ţară şi din străinătate sărbătoresc şi pe toţi eroii români care au căzut pe câmpul de luptă pentru credinţă, dreptate, întregirea neamului sau apărarea ţării.

Cunoscută şi sub numele de Ispas. Înălţarea Domnului marchează ziua în care creştinii se salută unul pe celalalt cu „Hristos S-a înăltat!” şi „Adevărat S-a înălţat!„. Ispas vine de la de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul

Tradiţiile din popor spun că cei care mor în ziua de Ispas ajung direct în ceruri şi că cerurile sunt deschise între sărbătoarea Paștelui și cea a Înălțării.

O altă tradiţie din popor spună că în ziua Înălţării, femeile nu trebuie să împrumute sare sau să dea  foc din casă fiindcă toată locuinţa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.

Se mai spune şi că  este bine ca oamenii să îşi  lege frunze de nuc peste brâu, pentru că şi Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălţării

În acestă zi se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii.

În Ziua Înălţării, Mântuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor.

sursa libertatea.ro

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor