Premierul maghiar Viktor Orban a sosit vineri la Moscova pentru a discuta cu președintele rus Vladimir Putin diverse modalități de soluționare a războiului din Ucraina, potrivit agenției ruse de presă TASS. Aceasta este prima vizită a unui lider european la Moscova de la cea a cancelarului austriac Karl Nehammer, în aprilie 2022. Vizita are loc în contextul în care Budapesta tocmai a preluat președinția rotativă a Consiliului UE.

cest lucru a fost anunțat de secretarul de presă al șefului guvernului, Bertalan Khavashi.

„În cadrul misiunii sale de menținere a păcii, premierul Viktor Orban a sosit la Moscova. Șeful guvernului se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin”, a declarat Khavashi, citat de agenția de presă MTI.

„Nu poți să faci pace dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles. Chiar dacă președinția rotativă a UE nu are mandat pentru a negocia în numele UE, nu putem sta pe loc și așteptăm ca războiul să se încheie în mod miraculos. Vom servi ca un instrument important în a face primii pași către peace. Despre aceasta este misiunea noastră de pace”, a spus Orban, pe X, vineri la amiază.

„După Kiev la Moscova. A doua oprire a misiunii de pace”, a punctat Orban, care a adăugat o fotografie de pe aeroportul din Moscova.

Budapesta tocmai a preluat preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE

„Dacă rămânem la Bruxelles pe scaunele noastre, nu vom putea să ne apropiem de pace. Trebuie întreprinse acţiuni”, a argumentat Orban în cadrul unui interviu radiofonic, întrebat despre vizita sa la Kiev de marţi, informează Agerpres.

„Ungaria nu are nici mandatul, nici greutatea politică internaţională (…) dar putem să fim un instrument în slujba lui Dumnezeu şi a celor care vor pacea”, a apreciat el, recunoscând că „drumul va fi lung atât timp cât poziţiile celor două tabere sunt îndepărtate”.

Reacții vehemente de la Bruxelles

Viktor Orban „nu a informat privind o călătorie la Moscova”, a spus el, adăugând că, dacă ar fi solicitat acest lucru, preşedintele Consiliului European Charles Michel „s-ar fi pronunţat cu fermitate împotriva unei astfel de vizite”.

„Preşedinţia rotativă a UE nu are mandat pentru a angaja dialogul cu Rusia în numele UE”, a reacţionat Michel pe X. „Poziţia Consiliului European este clară: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie nu poate avea loc fără Ucraina”, a adăugat el.

Prim-ministrul polonez s-a alarmat şi el, la fel ca şi omologul finlandez Petteri Orpo, care a considerat „vestea îngrijorătoare”. O astfel de vizită „ar marca un dispreţ faţă de datoriile preşedinţiei UE şi ar sabota interesele UE”, a avertizat el pe aceeaşi reţea socială.