logo
RNTV Live

VIDEO/Micul Trianon, obiectivul pe care nu trebuie să îl ratezi

rnews

Micul Trianon, comoara de pe harta turismului prahovean

Exista monumente de arhitectură ridicate de nobilimea autentica a Romaniei unde istoria se menține încă vin. Unul dintre ele este Micul Trianon de la Floresti-Prahova.

Se spune ca aceasta cladire a fost urmarita de un blestem crunt, in anul 1907, Grigore Gh. Cantacuzino, unul dintre cei mai mari mosieri ai Romaniei, poreclit Nababul, incepe constructia unui palat cum nu s-a mai vazut pe la noi.

La dorinta principesei Alice, fiica lui, palatul va avea 365 de dormitoare, cate unul pentru fiecare zi a anului, sapte sali de bal, multe saloane si un parc dendrologic de 150 de hectare, cu arbusti de esenta rara, apeducte, terenuri de vanatoare, golf si echitatie. Dupa moartea Nababului, mostenitorii acestuia nu au mai avut bani sa finalizeze grandioasa lucrare. Palatul a fost parasit inainte sa se fi locuit in el.Armata Rosie a furat coloanele ionice din piatra de Albesti La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, impresionati de frumusetea si rafinamentul palatului, nemtii incep sa faca de garda in jurul lui. Chiar generalul Von Paulus, mare iubitor de arta, a scris in memoriile sale: “Valea Prahovei, pe langa petrol si Peles mai are o bogatie de nepretuit: palatul Micului Trianon, mai izbutit si maret decat originalul de la Paris”.

Nu trece mult timp si Micul Trianon incepe sa fie devastat, intai de Armata Rosie eliberatoare, care a luat cateva coloane ionice din piatra de Albesti, apoi de taranii din zona. Acestia au smuls din trupul monumentului, ani de-a randul, piatra, elemente decorative baroce, renascentiste sau neoclasice, impodobindu-si grajdurile si cocinele. Si, pentru ca nu era de ajuns, guvernul Petru Groza aduce in apropierea Micului Trianon o satra de tigani, care a fost sfatuita tovaraseste sa caute printre zidurile palatului materiale de constructie pentru a-si ridica niste cocioabe.

Din cauza furturilor de piatra, structura de rezistenta a cladirii a fost slabita. in 1977 s-au daramat cosurile. Atunci au cazut si zidurile interioare. Mai nou, palatul sufera din cauza unei ciuperci litofage, un fel de cancer al pietrei.

O eventuală restaurare a acestui obiectiv de o valoare istorică inestimabilă depașește puterile bugetului, însă chiar și așa castelul atrage anual turiști veniți chiar și din afara tării.

Sursa: fanturism.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor