logo
RNTV Live

VIDEO Zi liberă pentru cei care participă la recensământ. Situația în Prahova

recensamant
Dumitrescu Vlad

Primarii din Prahova au fost invitați, marți, la o instruire pe tema recensământului, care se va desfășura, la nivel național, până pe 17 iulie 2022. La dezbateri au participat prefectul Virgil Nanu, președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, și secretarul general al instituției, Romi Mihăescu.

Principala temă de discuții a reprezentat-o recenzarea corectă a persoanelor.Tudorel Andrei a vorbit despre implicațiile pe care le poate avea ne-recenzarea corectă a persoanelor.

Totodată, acesta a ținut să le reamintească prahoveninolor faptul că fiecare cetățean care se auto-recenzează poate beneficia de o zi liberă.

”Fiecare cetățean care este angajat printr-un contract de muncă în zona publică sau privată o să primească o zi liberă, indiferent că avem  completarea datelor în online, prin metoda clasică, sau prin metoda asistată. Am considerat că este mai bine să avem această abordare, decât să fie exclusive pe penalizare”, ”, a precizat Tudorel Andrei, președintele Institului Național de Statistică.

Prezent la întâlnirea cu primarii prahoveni, prefectul Virgil Nanu a declarat că recensământul populației și locuințelor, desfășurat timp de patru luni (ambele etape), are o importanță extrem de mare pentru localitățile Prahovei, pentru că de o corectă recenzare va depinde inclusiv finanțarea unităților administrativ-teritoriale. De asemenea, Nanu a ținut să precizeze că, personal, a completat chestionarul online, care este unul intuitiv și mult mai puțin stufos decât cel de la recensământul din urmă cu 11 ani derulat la nivelul României.

Reamintim faptul că recensământul populației și locuințelor a demarat cu data de 14 martie. În perioada14 martie – 15 mai fiecare persoană se poate auto-recenza online sau poate solicita asistență pentru auto-recenzare.

După această dată, până pe 17 iulie, pentru cei care nu s-au auto-recenzat, recenzarea are loc prin interviu, față în față, cu înregistrarea datelor pe tabletă, de către recenzor. Trebuie precizat si faptul ca recensământul este obligatoriu

În primele 15 zile ale perioadei de autorecenzare şi autorecenzare asistată pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2021 (14-28 martie 2022) au fost completate 52692 chestionare la nivelul judeţului Prahova. Dintre acestea, 26616 au fost completate în mediul urban (50,5%) şi  26076 pentru mediul rural(49,5%).

”Județul Prahova este în zona de mijloc din punct de vedere al autorecenzării. Dacă raportăm numărul de chestionare la populația estimată, undeva la 7,6-7,7%. Media la nivel national este de 8%. (…) Eu sper să atingem indicatorul de perfomanță de 35% pe on-line deoarece nu ne dorim să fim în zona de jos a clasamentului mondial”, a mai susținut Tudorel Andrei, președintele Institului Național de Statistică.

Localităţile cu cel mai mare număr de chestionare completate au fost: Ploieşti, Câmpina, Breaza pentru mediul urban şi Bucov, Vărbilău, Blejoi pentru mediul rural.

Numărul chestionarelor completate nu este egal cu numărul celor validate şi nici cu numărul de persoane recenzate, deoarece o parte din aceste chestionare pot cuprinde doar date legate de locuinţele secundare.

Situaţia zilnică a autorecenzării pe judeţe se poate descărca de pe site-ul recensământului la adresa https://www.recensamantromania.ro/situatie-autorecenzare/ .

Lista locaţiilor, precum şi programul de funcţionare a centrelor de autorecenzare asistată din localităţile judeţului Prahova este disponibilă pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Prahova, la adresa https://prahova.insse.ro/ .

Pentru informaţii detaliate privind desfăşurarea RPL2021 vă rugăm să consultaţi https://www.recensamantromania.ro/ (site pe care se găseşte PLATFORMA DE AUTORECENZARE).

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor