logo
RNTV Live

Video-Vezi cum au câştigat nişte prahoveni 1,3 milioane de lei, dar şi nişte ani de puşcărie

Raluca Eparu

Au cauzat o pagubă de 5 milioane de lei, dându-se intermediari în vânzare de cărţi. Este afacerea pe care credeau că au făcut-o şase prahoveni care au păcălit reprezentantul unei edituri din Bucureşti să le dea bani pe motiv că îi pot convinge pe şefii unor instituţii publice să cumpere cărţi de aici. Până au intrat pe fir procurorii DIICOT care le-au zădărnicit planurile. Suspecţii aduşi astăzi la sediul DIICOT Ploieşti au reuşit să convingă că sunt reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Prahova şi ai Şcolii de poliţie “Vasile Lascăr” din Câmpina.

Cu ajutorul unor ştampile false şi a unui scenariu bine pus la punct, prahovenii au reuşit să încaseze comisioane fabuloase, adică 1,3 milioane de lei, reprezentând 25% din comanda făcută.

Reprezentanţii editurii au aşteptat ca instituţiile să-şi plătească datoriile după care au început să dea telefoane şi pe urmă să sesizeze organele de urmărire penală. Aşa s-a descoperit că Inspectoratul Şcolar Prahova avea, cel puţin în actele editurii, o datorie de peste 200.000 de lei, iar şcoala de poliţie una de 3.5 milioane de lei.

Cărţile pe care editura le-a trimis nu au ajuns niciodată la beneficiarii din acte, ci într-un depozit al suspecţilor.

În această dimineaţă, polițiștii BCCO şi procurorii DIICOT Ploieşti au făcut 5 percheziţii la persoane bănuite de înșelăciune și constituirea de grup infracțional organizat. La adresele vizitate poliţiştii au găsit arme şi muniţie, dar şi sume de bani despre care se crede că ar fi fost obţinuţi din înşelătorie. Prejudiciul cauzat editurii este de peste 5 milioane de lei. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și constituire de grup infracțional organizat.

Două persoane au fost reţinute, iar alte trei au primit pentru 60 de zile măsura controlului judiciar.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor