logo
RNTV Live

VIDEO! S-au aventurat pe un traseu închis. Cum a decurs operațiunea de salvare!

SALVARE TURISTI MUNTE
rnews

Inconștiența face victime

Sfaturile jandarmilor sunt în zadar pentru turiștii neglijenți. Alte 2 grupuri de turiști s-au aventurat astăzi pe un drum închis iarna. Au avut noroc cu telefonul mobil. Au alertat jandarmii montani care i-au ajutat să revină în oraș. Din nefericire, este a sasea interventie pe acest traseu închis, pe parcursul căruia salvatorii au pus plăcuțe de avertizare. Din păcate, inconștiența este pe primul loc.

VIDEO

Comunicatul Jandarmeriei

Cu toate Jandarmeria Montană a mediatizat în nenumărare rânduri pe posturile de televiziune și pe rețelele de socializare acțiunile de salvare a unor turiști care s-au aventurat în afara pârtiilor nesemnalizate intrând pe traseele de abrupt, mai sunt încă turiști care nu vor să respecte indicațiile jandarmilor montani. Statul consistent de zăpadă permite practicarea sporturilor de iarnă atât pe pârtii cât și în afara acestora. Acest lucru combinat cu slaba informare cu privire la zonele amenajate și destinate practicării acestui sport în bune condiții, duce de cele mai multe ori către astfel de situații, în care turiștii pătrund pe văile de abrupt fără a cunoaște riscurile la care se expun, fiind astfel necesară intervenția echipelor de salvare din cadrul Jandarmeriei Montane.
Astfel în data de 25.03.2018, Jandarmii Montani din detasamentul Sinaia / I J J Prahovaau fost solicitați prin SNUAU 112, de două ori la orele 12.45 și 13.30 pentru salvarea și recuperarea a două grupuri de persoane, respectiv un grup de 4 persoane iar celălalt de 10 persoane, care au pătruns pe traseul Valea Peleșel din stațiunea Sinaia și nu și-au mai putut continua deplasarea datorită terenului accidentat și a zăpezii troienite. Acțiunea s-a finalizat la orele 15.10, turiștii fiind coborâți până pe drumul spre stana Regala, aceștia neavând nevoie de îngrijiri medicale.
Pe această cale le reamintim turiștilor că principalii factori ce pot genera accidentări grave sunt:
– alunecările și căderile datorate lipsei de experiență și a echipării necorespunzătoare;
– lipsa condiței fizice;
– producerea avalanșelor ca urmare a instabilității stratului de zăpadă;
– localizarea cu dificultate datorată lipsei semnalului GSM, a condițiilor meteo nefavorabile, precum și lipsa reperelor din teren.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor