logo
RNTV Live

VIDEO/ GALERIE FOTO/Tradiție moștenită din bătrâni, păstrată cu sfințenie în Prahova. Astăzi a avut loc Botezul Cailor

Mihai Constantinescu

Tradiția moștenită din bătrâni, cea a Botezului Cailor, a însuflețit și astăzi localitatea prahoveană Pietroșani. Localnicii s-au strâns pe izlazul comunei pentru ca preotul să le boteze caii. Si pentru că așa cere tradiția, caii s-au întrecut în forță, frumusețe și viteză. Din cauza zăpezii mari, un cal cu un călăreț a ratat câștigarea concursului de viteză. Animalul a alunecat pe zăpadă.

 

Conform tradiţiei populare, cei care îşi botează caii vor avea un an bun, cu recolte, iar animalele vor fi ferite de boli. Așa că preotul satului i-a stropit pe rând cu apă sfințită, atât pe cai, cât și pe proprietari. La Botezul Cailor a participat tot satul, de la cel mai bătrân până la cel mai tânăr localnic. Momentul este atât de îndrăgit încât oamenii au uitat că este foarte frig afară. Toată lumea s-a distrat cum a putut mai bine.

 

Așa cum se obișnuiește, generațiile tinere au fost inițiate astăzi de bătrâni, ca să se știe cum și ce trebuie făcut în această zi specială. Cu lecția învățată, cei tineri vor putea duce pe viitor tradiția mai departe.  Un copil de 12 ani  a fost pus pe iapa Vica, căluțul preferat al bunicului său. A căzut de două ori, dar nu s-a lasat până nu a reușit.

Printre caii maiestuoși, care au făcut senzație astăzi, au fost aduși și mai mulți ponei. Au cucerit toate inimile cu frumusețea lor. Și deși au dimensiuni mici, poneii au dat dovadă că sunt foarte puternici și au tras fără nici o problemă un atelaj.

 

La Botezul Cailor au participat peste o mie de persoane.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor