logo
RNTV Live

Veşti proaste pentru şoferi! Se scumpeşte carburantul!

preţul carburanţilor , Veşti proaste pentru şoferi! Se scumpeşte carburantul
Mihai Constantinescu

Dacă până acum un plin de benzină sau motorină pentru autovehiculul dumneavoastră vă scotea din portofel o sumă de bani prea mare pentru bugetul familiei, atunci pregătiţi-vă de ceva şi mai rău. Benzina şi motorina s-ar putea scumpi cu până la 10% în următoarea perioadă, pe fondul creşterii cotaţiilor ţiţeiului, în urma înţelegerii membrilor OPEC, şi al evoluţiei cursului de schimb leu/dolar.

În condiţiile în care petrolul ar atinge nivelul de 60 de dolari pe baril, estimat în ultimele rapoarte ale Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley, preţul benzinei şi al motorinei comercializate în România ar putea creşte în perioada următoare cu 8-10%, potrivit calculelor Profit.ro.  Situaţia ar putea fi similară celei din 2011, când preţul petrolului a crescut cu 31,1%, iar preţul carburanţilor la pompă s-a majorat în România cu 12,8%, deci la o treime din creşterea netă a preţului ţiţeiului.  Însă nu numai preţul petrolului dă dureri de cap şoferilor, ci şi cursul de schimb leu/dolar. Moneda americană se află în plină perioadă de apreciere în raport cu moneda naţională, în ultimul an evoluând de la 3,975 lei la 4,239 lei, nivelul maxim depăşind pragul de 4,26 lei.

Benzina comercializată în staţiile din România s-a scumpit cu 1,37% de la începutul acestui an, până la echivalentul a 1,108 euro pe litru (5 lei), potrivit datelor Comisiei Europene. În Bulgaria, în schimb, benzina s-a ieftinit cu aproape 3% de la începutul anului 2016. Motorina s-a scumpit în România cu 6,5% în acest an, până la echivalentul a 1,104 euro/litru (4,98 lei), în timp ce în Bulgaria s-a ieftinit cu 6,4%.

Citeste mai mult http://adevarul.ro/economie/bani/benzina-motorina-s-ar-putea-scumpi-10-urmatoarele-saptamani-1_584425735ab6550cb81b4b58/index.html

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor