logo
RNTV Live

Vești proaste pentru crescătorii de animale din Prahova. Pesta porcină Africană revine/ VIDEO

Mihai Constantinescu

Vești proaste pentru crescătorii de animale din Prahova. Pesta porcină Africană revine chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Primul focar de pestă a fost depistat în Măgurele, în gospodăria unui localnic. Cinci porci au murit și alți 20 au fost eutanasiați. Autoritățile sanitar – veterinare sunt în alertă.

Vești proaste pentru crescătorii de animale din Prahova. Pesta porcină Africană revine

În România sunt active, în acest moment, aproape 50 de focare de pestă porcină africană, dintre care trei sunt la nivelul exploatațiilor comerciale. Este vorba de o fermă din județul Timiș și alte două din județul Iași, în total fiind sacrificate peste 65.000 de animale. Vestea este una extreme de proastă pentru crescătorii de porci, mai ales că mai este o lună până când ar trebui să înceapă sacrificarea porcilor pentru sărbători. Mai mult, a apărut primul focar de pestă porcină si in Prahova, în comuna Măgurele.

Pentru a limita răspândire virusului, au fost impuse restricții pentru circulația animalelor și a mijloacelor de transport animale. Medicii sanitar veterinari atenționează populația să nu cumpere porci vii sau tăiați fără documente sau din zonele de focar.

România are cele mai multe focare de pestă porcină africană, din Uniunea Europeană: circa 200 depistate de autorități în 2022. Pesta porcină africană nu se transmite la oameni. Porcii sacrificați în zonele de focar sau supraveghere sunt doar pentru consum propriu, nu pentru vânzare.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor