Toamna are farmecul său și poate picura bucurie în suflete dacă dam curs invitație naturii care farmecă cu frumusețea sa. Cu temperaturi confortabile și cu soare bland, turiștii pot face plimbări pe Varful Ciortea, din comuna Tătaru. Drumetiile în natură, în aer curat și cu priveliști în culori de vară-toamnă, varful Ciortea nu ar trebui ratat cat vremea mai este bună.

Varful are 604 metri și face parte dintr-o culme, care se prelungește în masivul”Istrita”.  Este alcătuit din tufani, calcare și gresii și are aspectul unei stanci izolate.

Priveliștea panoramică din Varful Ciortea are un orizont excepțional, întinzandu-se pană la Carpați și mulți zeci de kilometri în campie.

Plimbări cu bicicleta

Cei care adora plimbările în natură pot face excursii pe jos, dar, la fel de bine, se pot face plimbări și cu bicicletele.

Cel mai bun traseu pentru biciclete este cel care străbate satele Tătaru, Călugăreni, dealul Ciortea. Temerarii pot continua drumul cu bicicleta pana la Tohani, dar acest lucru presupune o pedalare pentru încă alți 16 kilometri.

Acest traseu este o porțiune de aproximativ 10 km din Via Muntenia, prin locuri neumblate, neștiute, dar nu sălbatice. Drumul trece peste dealuri și prin păduri, din Prahova în Buzău și urcă până la 619 metri, cât are această culme din Dealurile Istriței, Subcarpații de Curbură.

Scurt istoric

Numele varfului muntos a fost dat de slavii stabiliți în zonă, în secolul VI. În limba lor, numele înseamnă Dracul.

De-a lungul vremii a fost o fortăreața naturală și un excepțional loc de refugiu în războaiele cu turcii care doreau sa puna mana pe comorile si averile familiilor boieresti, refugiate in Dealul Ciolanu. In fata acestei fortarete, pe campia dintre Fantanele si Vadu Sapat s-a dat celebrul atac de noapte al lui Vlad Tepes, din 17/18 iunie 1462 impotriva sultanului Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Vlad Tepes l-ar fi omorat pe Mahomed daca intamplator atunci nu lipsea din cort. Inspaimantat, sultanul s-a retras in graba la Braila si apoi cu discretie la Adrianopol.

Lui Mihai Viteazul, citadela Ciortea – Istriţa i-a servit ca manevră de întârziere a invadatorilor, până la sosirea ajutoarelor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

sursa primăria Tataru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *