Locul din Ploiești în care se întâlneau toate personalitățile epocii.
Ploieștiul a fost printre primele orașe din România unde s-au construit gări. Așa se face, că după 1872, Gara de Sud din Ploiești a devenit celebră.
Era un punct de referință care a fost vizitat de toți regii României.
Zece ani mai târziu, în clădirea Gării de Sud apare un restaurant. Proprrietarul nu este unul necunoscut.
Vorbim despre un simbol al orașului nostru, Constantin Dobrogeanu – Gherea.
După ce în 1882 obține concesiunea restaurantului din gară, Gherea reușește să-l facă celebru.
A reușit asta prin muncă susținută, Gherea nu s-a ferit să fie bucătar sau chelner în restaurantul lui.
Și pentru că avea prieteni celebri, restaurantul lui Gherea devine locul de întâlnire al personalităților vremii.
Aici veneau frecvent să mănânce și să petreacă, Caragiale, Delavrancea sau Vlahuță.
De la oameni simpli, la politicieni sau nobili ai vremii, cu toții veneau la restaurantul gării, nu doar pentru a mânca, ci și pentru a vorbi cu carismaticul Gherea.
Între 400 și 1000 de clienți ajungeau la restaurantul lui Gherea din Gara de Sud.
Existau trei săli de masă, corespunzătoare statutului călătorilor şi claselor trenului, cu preţuri diferenţiate.
Gherea a creat şi un adevărat sistem de catering care permitea călătorilor să servească produsele restaurantului direct în vagon.
Aici găseau de la mezeluri, sandwich-uri, la fructe, prăjituri, sucuri sau alcool și până la ţigări.
Produsele erau proaspete, cumpărate zilnic, iar furnizorii erau ţăranii şi precupeţii din pieţele oraşului.
Rețetele speciale ale lui Gherea.
Reţetele bucătăriei lui Gherea erau din cele mai diverse, de la friptura de viţel, făcută la cuptorul cu lemne, sarmale, felurite ciorbe, la pâine caldă pe vatră. Nu erau mai prejos nici coniacul, vinul, cafeaua sau ceaiul pregătit în samovoarul rusesc.
În 1897, la restaurantul lui Gherea din Ploiești, a ajuns chiar Regele Carol I.
Însoţit de doi generali, suveranul a intrat în restaurantul care tocmai fusese renovat, a mers până la bufetul acestuia şi, după o scurtă examinare cu privirea, a exclamat: „Da, aici se mănâncă bine!”.
„Despre restaurant s-au născut şi numeroase anecdote, bazate pe întâmplări reale, precum aceea în care unul dintre chelnerii noi ai restaurantului s-a dus la şeful gării să-i aprobe lista cu meniul restaurantului din ziua respectivă. În biroul şefului se afla însă doar primul ministru, D.A. Sturdza, căruia chelnerul i s-a adresat: «Să trăiţi! V-am adus lista restaurantului la aprobare». Primul ministru ar fi răspuns: «Bine, bre, dar chiar şi lista de bucate a restaurantelor trebuie s-o aprobe primul ministru?». Riguros, a verificat lista şi i-a înapoiat-o chelnerului înlemnit de greşeala făcută“, scrie istoricul ploieștean, Dorin Stănescu.
Citeste mai mult: adev.ro/ny5fn8