Într-un nou studiu inovator, cercetătorii au descoperit că apa vândută în magazine poate conține de 10 până la 100 de ori mai multe bucăți de plastic decât se estimau anterior – nanoparticule atât de infinit de mici încât nu pot fi văzute la microscop.
La o lățime de 1.000 de ori mai mică decât media unui fir de păr uman, nanoplasticele sunt de dimensiuni atât de reduse încât pot migra prin țesuturile tractului digestiv sau plămâni, pătrunzând în fluxul sanguin și distribuind substanțe chimice sintetice potențial dăunătoare în întregul corp și în celule, conform experților.
Potrivit unui nou studiu, un litru de apă, echivalentul a două sticle de apă îmbuteliate de dimensiuni standard, conține în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri de materiale plastice. Dintre acestea, 90% au fost identificate ca fiind nanoplastice, în timp ce restul au fost microplastice.
Microplasticele sunt fragmente de polimer care pot varia de la mai puțin de 0,2 inchi (5 milimetri) până la 1/25.000 de inch (1 micrometru). Orice mai mic este un nanoplastic care trebuie măsurat în miliarde de metru.
„Acest studiu, trebuie să spun, este extrem de impresionant. Lucrările pe care le-au pus în acest lucru a fost cu adevărat destul de profundă… Aș numi-o revoluționar”, a spus Sherri „Sam” Mason, director de sustenabilitate la Penn State Behrend din Erie, Pennsylvania, care nu a fost implicată în studiu.
„Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice”.
În loc de 300 pe litru, echipa din spatele celui mai recent studiu a descoperit că numărul real de bucăți de plastic din trei mărci populare de apă vândute în Statele Unite este între 110.000 și 370.000, dacă nu mai mare. (Autorii au refuzat să menționeze ce mărci de apă îmbuteliată au studiat.)
Cu toate acestea, noua tehnologie a putut vedea de fapt milioane de nanoparticule în apă, care ar putea fi „nanoparticule anorganice, particule organice și alte particule de plastic care nu se numără printre cele șapte tipuri majore de plastic pe care le-am studiat”, a spus coautorul și chimistul de mediu Beizhan Yan. profesor asociat de cercetare la Observatorul Pământului Lamont-Doherty al Universității Columbia.
Pericol pentru corpurile noastre
„Toate aceste substanțe chimice sunt folosite la fabricarea plasticului, așa că, dacă un plastic își face loc în noi, transportă acele substanțe chimice cu el. Și pentru că temperatura corpului este mai mare decât cea exterioară, acele substanțe chimice vor migra din acel plastic și vor ajunge în corpul nostru”, a explicat Mason, coautorul unui studiu din 2018 care a detectat pentru prima dată existența micro și nanoplasticelor în 93% din probele de apă îmbuteliată vândute de 11 mărci diferite în nouă țări.
„Substanțele chimice pot fi transportate în ficat și rinichi și creier și chiar pot trece peste granița placentară și ajung la un copil nenăscut”, a spus Mason.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.