sursă foto www.presasm.ro

O navă spațială lăsată de astronauții americani pe suprafața Lunii provoacă mici cutremure, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

Cercetătorii au dezvăluit o formă de activitate seismică lunară, necunoscută până acum, analizând datele din epoca misiunilor Apollo cu ajutorul algoritmilor moderni. Variațiile masive de temperatură pot determina vibrații prin extinderea și contractarea structurilor create de om.

Luna oscilează între -133°C și 121°C, iar întreaga suprafață se dilată și se contractă odată cu temperaturile. Oamenii de știință au folosit inteligența artificială pentru a înțelege mai bine datele și au identificat cutremurele emise de modulul de aterizare al Apollo 17 de lângă instrumentele de înregistrare a cutremurelor lunare.

Analiza dezvăluie răspunsul Lunii la mediu și impactul asupra activităților seismice. Vibrațiile, imperceptibile pentru astronauți, oferă perspective esențiale pentru explorare. Construirea unui avanpost pe Lună, obiectiv al programului Artemis al NASA, necesită, înțelegerea cutremurelor lunare și a structurilor rezistente. Expertul în seismologie lunară.

Angela Marusiak, subliniază importanța acestor analize pentru pregătirea misiunilor viitoare, precizand ca luna prezintă diverse fenomene seismice, inclusiv seisme adânci și de suprafață, precum și activitate generată de impactul meteoriților. Contrar Pământului, lipsa plăcilor tectonice pe Lună exclude evenimentele catastrofale, dar activitatea seismică lunară poate avea loc în orice moment și locație.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *