logo
RNTV Live

Un castel faimos din Prahova deține o colecție heraldică unică în România. Proprietarul voia acoperișul din monede de aur

Un castel faimos din Prahova
Mihai Constantinescu

Un castel faimos din Prahova deține o colecție heraldică unică în România. Proprietarul voia acoperișul din monede de aur.

Un castel așa cum numai în basme se povestește există pe meleagurile prahovene. Proprietarul îl voia inițial așa cum sunt descrierile din basme, adică  pavat cu aur și cu un acoperiș realizat nu din țiglă ci din monede de aur. S-a renunțat la idee, dar construcția finală nu este sub nicio formă mai puțin valoroasă.

In zilele noastre, faimosul castel este vizitat  an de an de peste 200.000 de vizitatori, inclusiv de peste hotare.

Castelul de basm de pe Valea Prahovei

Este vorba mai exact despre Castelul Cantacuzino din Bușteni. A fost construit între 1873 și 1914 și este unul dintre cele mai importante și frumoase monumente din Europa. 

Pozitionat la poalele muntelui Zamora, construcția fascineaza prin stilul său arhitectural neoromânesc. A fost construit la comanda lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, descendent al împăraților bizantini, unul dintre bogații vremurilor.

 În pavilionul central se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianța cu familia Cantacuzino. Colecția este unică în Romania. Tot aici, vizitatorii pot admira portrete ale familiei din ramură munteană.

Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic. Pereții au fost vopsiți uniform în perioada în care castelul a servit drept sanatoriu, însa după retrocedare au reapărut picturile originale, potrivit urlaub.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor