Turiștii, invitați să descopere autenticitatea unei comune din Prahova. Piatra de aici, folosită pentru construirea Podului de la Cernavodă.

O vorbă străbună spune că „veșnicia s-a născut la sat!”. Nu trebuie să ne credeți pe cuvant. Puteți doar să mergeți, vara aceasta, într-o excursie pe meleaguri prahovene, în comuna Secăria. Liniștea, aerul curat, oamenii primitori și mai ales peisajle autentice, specifice zonei rurale romanești, cu natura încă neatinsă de vremurile moderne, vă vor convinge că avem dreptate.

Aveți un motiv numai bun să opriți aici pentru că este în drum spre Comarnic. Vizita este ideală pentru cei care vor să se rupă de ritmul alert ale vremurileo moderne. Este un sat retras, dar usor accesibil cu masina. Drumurile sunt bune iar peisajele sunt de vis. Satul Secaria se afla la poalele Muntilor Baiului, inspre Valea Doftanei.

Pe drumul mentionat se poate ajunge si din Comarnic în Secăria (evident). Drumul este asfaltat si poate fi parcurs cu mașina, bicicleta sau chiar cu piciorul dacă vreți o plimbare în natură.

Piatra de aici, folosită pentru construirea Podului de la Cernavodă

Secăria nu este în topul preferințelor turiștilor cand vine vorba de petrecerea timpului liber, deși o simplă vizită vă va convinge să o faceți.

Localitatea deține și un mare secret despre care bunicii locului vorbesc cu mandrie.

Este vorba despre valoroasa piatră din punctul numit Colțul Mare – Gâlma,nu foarte departe de centrul satului . Aici se află o veche carieră de piatră de unde renumitul constructor Anghel Saligny a comandat, în anul 1890, material pentru construcția faimosului pod de la Cernavodă. Mărturie în acest sens stă înscrisul păstrat și astăzi pe unul dintre pilonii de susținere a podului peste Dunăre. Piatra a fost  transportată cu carele trase de boi. De aici și denumirea cărării ce unește Secăria de carieră, „Drumul Carului“.

Monumente istorice

Cei care vin aici trebuie să aibă în vedere să vadă și monumentele istorice ale locului.

Opt obiective din comuna Secăria sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca monumente de arhitectură: casele Gheorghe Stoica, Sultana Văsâi (începutul secolului al XIX-lea), Cornelia Aldea (sfârșitul secolului al XIX-lea, refăcută în 1940), Maria Popa, Gheorghe Neacșu, Ion Oprica, Aurelia Mărgărit (sfârșitul secolului al XIX-lea–începutul secolului al XX-lea) și Dumitru Păișan (1924).

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *