logo
RNTV Live

Turismul viticol din Prahova ia avânt cu viteza melcului. Cum sunt fermecați turiștii străini?/ VIDEO

Mihai Constantinescu

Turismul viticol din Prahova ia avânt cu viteza melcului. Cum sunt fermecați turiștii străini?

Romania are cele mai multe exploataţii viticole din Uniunea Europeana dar si cele mai mici, conform unor cifre furnizate de Eurostat. Vorbim despre un numar de aproape 850.000 de exploataţii viticole, adica mai bine de 37% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau in intreaga Uniune Europeana. Tara noastra are nevoie, insa, de mai multa promovare a soiurilor de top, si nu numai. Ceea ce ajuta la nivel de vanzari la acest moment este turismul viticol, care face ca tot mai multi straini sa se indragosteasca de vinul romanesc.

Romania, recunoscuta pentru plantatiile insemnate de vita de vie

Romania este recunoscuta pentru plantatiile insemnate de vita de vie. Vinuri alese, din soiuri autohtone, produse in sute de mii de exploatatii viticole, insa mici ca suprafata. Chiar si asa, statisticile specialistilor arata ca anul 2021 a fost un an mai bun in productia de vinuri, fata de anul anterior.

Turismul viticol din Prahova ia avânt. Cum sunt fermecați turiștii străini?

In Dealul Mare, din Prahova, zona traditionala pentru productia de vinuri, a oferit o productie insemnata, cu vin de calitate. Sunt, insa, sincope in vanzarea produsului. O spune chiar directorul Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie, Valea Calugareasca. Inistitutul din Prahova are soiuri certificate, destul de cautate in tara noastra.

Iar gustul cumparatorului roman este diversificat. Unii au experienta in domeniu, si cauta soiuri premium, in timp ce altii aleg vinul dupa gust. Asa s-a dezvoltat turismul viticol. Producatori care au deschis cramele publicului larg, ofera cazare si degustari de vin in mijlocul naturii.

Marea majoritate, adica un procent de 82,4% din viile din UE erau dedicate in 2020 producţiei de struguri pentru vinurile de calitate. In Cehia, Germania, Luxemburg, Austria si Slovenia toate exploataţiile viticole sunt specializate pe producţia de vinuri de calitate. Numai in Romania, marea majoritate adica 72,1% in 2020 a exploataţiilor viticole sunt dedicate producţiei de vinuri de masa.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor