Consiliul Naţional de Securitate devine un organism redus, axat pe implementarea directivelor prezidenţiale
Zeci de angajaţi ai Consiliului Naţional de Securitate (NSC) al Casei Albe au fost concediaţi vineri, în urma unei decizii luate de preşedintele Donald Trump de a restrânge semnificativ dimensiunea şi rolul acestui organism. Măsura vine la scurt timp după numirea lui Marco Rubio în funcţia de consilier pentru securitate naţională, în locul lui Mike Waltz, şi marchează o schimbare de paradigmă în politica de securitate a administraţiei americane.
Angajaţii afectaţi gestionau dosare geopolitice de maximă importanţă, de la Ucraina la Kashmir. Potrivit surselor Reuters, concedierile au avut loc într-un climat tensionat, unii dintre angajaţi izbucnind în lacrimi în clădirea executivă Eisenhower, sediul NSC.
Administraţia Trump intenţionează să reducă personalul NSC la aproximativ 50 de persoane, faţă de peste 300 în timpul administraţiei Biden. Noile atribuţii vor fi concentrate pe implementarea politicilor prezidenţiale, în detrimentul formulării acestora, acordând mai multă putere Departamentului de Stat şi Departamentului Apărării.
Decizia, contestată de democraţi şi unii republicani, a stârnit îngrijorări legate de slăbirea capacităţii strategice a Statelor Unite. Mai ales că unele direcţii-cheie, cum ar fi cea pentru afaceri africane sau relaţia cu NATO, ar putea fi desfiinţate sau comasate.
Concedierile recente urmează unei serii de epurări declanşate de suspiciuni de neloialitate în rândul angajaţilor NSC, alimentate de influenţa activistei Laura Loomer. Totodată, scandalul provocat de divulgarea neintenţionată a informaţiilor despre Yemen de către fostul consilier Waltz a contribuit la decizia de restructurare.
Această reformă radicală a NSC reflectă dorinţa lui Trump de a avea un control mai direct asupra politicilor de securitate şi de a elimina vocile considerate nealiniate la viziunea sa strategică.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.