Este crucial să se asigure accesul la îngrijire medicală pentru persoanele din comunitățile vulnerabile, mai ales pentru cele care locuiesc în zone izolate!
În România, mai puțin de jumătate (47%) dintre localități au suficienți medici de familie, iar 328 de comune nu au niciun medic de familie. Discrepanțele în distribuția unităților medicale și a personalului medical între zonele rurale și cele urbane reprezintă o problemă majoră. În acest context, serviciile medicale mobile furnizate direct în comunități pot face diferența între depistarea precoce a bolilor și complicații severe.
Organizația Salvați Copiii România extinde serviciile medicale din mediul rural și pune la dispoziția echipelor medicale ale Asociației Caravana cu Medici trei caravane medicale în valoare de 300.000 de euro. Aceste caravane sunt dotate cu ecografe cu două sonde și scaun ginecologic și pediatric, facilitând efectuarea ecografiilor ginecologice (de sân, tiroidă, abdomen sau transvaginale) și a ecografiilor pediatrice.
Echipa multidisciplinară de specialiști va furniza servicii complexe medicale și psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual.
Cele trei caravane medicale au fost achiziționate cu sprijinul unui grant oferit de MSD for Mothers, ca parte a unui proiect mai amplu care include și Republica Moldova. Evenimentul de lansare a serviciilor medicale a fost organizat în parteneriat cu Guvernul României, putând fi integrat în obiectivele politicii de incluziune socială.
Intervențiile adresate comunităților vulnerabile sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Conform unei anchete realizate de Salvați Copiii în 2023 în 17 județe, una din zece gravide din mediul rural nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii, iar 34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog din cauza lipsei banilor sau a distanței mari până la cabinetul medical.
Salvați Copiii România a creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, sprijinită de specialiști locali. Până în prezent, organizația a acționat în 20 de județe și 70 de comunități rurale defavorizate, oferind servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide și copii până în 5 ani.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews