logo
RNTV Live

“Tradiţionala” fasole de 1 Decembrie provine 95% din import

"Tradiţionala" fasole de 1 decembrie provine 95% din import
Mihai Constantinescu

De Ziua Naţională a României, meniul cel mai iubit de tot românul este fasolea cu cârnaţi sau ciolan afumat. Din păcate însă, tradiţionalul nu mai este ca în alţi ani şi asta pentru că nu mai obişnuim de mult să consumăm fasole şi carne autohtonă. Mai putin de 5% din consumul intern de fasole şi aproximativ 40% din consumul de carne provin din producţia naţională, restul provenind din import. Importurile de fasole provin din UE (fără România) în proporţie de 32% şi din afara UE în proporţie de 64%, restul de 4% reprezentând producţia naţională.

De cealaltă parte, statisticile patronatelor cu profil alimentar arată că mezelurile sunt în proporţie de peste 90% procesate în România, dar carnea – ca ingredient principal – este adus din import, mai ales cea de porc, proporţia medie a importurilor fiind de 60%.

Sau, în termeni geometrici, dintr-un metru de cârnaţi, 60 de centimetri provin din import si 40 de centimetri din producţia naţională, doar prepararea (procesarea) executându-se local.

sursa ziare.com

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor