Anul Nou bate la ușa și dacă veți petrece în noatea dintre ani pe meleaguri romanești, poate nu ar strica șă facem un tur prin Europa și să descoperim cum se petrece și în alte părți. De la baluri imperiale la spargerea farfuriilor și la mâncăruri simbolice, Europa sărbătorește trecerea în noul an prin tradiții variate și pline de culoare. Iată cateva din obiceiurile de Anul Nou din diverse țări europene.
Austria – Balul Imperial și Purceluși din Ciocolată
În Austria, tradiția fastuoaselor baluri de pe vremea habsburgilor continuă să strălucească la Salonul Imperial. La miezul nopții, acordurile „Dunării albastre” și ale operetei „Liliacul” de Johann Strauss încântă participanții. Pe mesele festive se găsește carne de purcel, simbol al norocului, iar purcelușii din ciocolată adaugă un strop de dulce în această noapte specială.
Belgia – Choucroute și Monede Norocoase
În Liege, Belgia, tradiția din prima zi a anului include savurarea choucroute în familie. Fiecare persoană are sub farfurie, în mână sau în buzunar, o monedă, simbol al norocului și prosperității pentru noul an.
Danemarca – Norocul din Cioburi de Farfurii
În Danemarca, un obicei cunoscut este spargerea farfurii în ușa vecinilor, cu credința că familia care strânge cele mai multe cioburi va avea parte de cel mai mult noroc în noul an.
Franța – „Le Réveillon” cu Eleganță și Cadouri
Trecerea în Anul Nou în Franța, cunoscută drept „le Réveillon”, este marcată printr-un festin elegant, cu ținute de lux, preparate fine, șampanie și schimb de cadouri.
Grecia – Vasilopita pentru Noroc
În Grecia, tradiția aduce „Vasilopita”, o pâine în care se ascunde un bănuț. La miezul nopții, pâinea este tăiată, iar cel care găsește bucata cu premiul este înzestrat cu noroc în noul an.
Irlanda – Vâsc pentru Dragoste
Tinerele fete din Irlanda pun vâsc sub pernă în noaptea dintre ani, sperând să-și găsească adevărata dragoste în viitorul apropiat.
Italia – Mâncăruri Speciale și Aruncatul Obiectelor Vechi
În Italia, noaptea de Anul Nou, numită „Capodanno”, este marcată de mâncăruri speciale asociate cu bogăție. La Napoli, o tradiție specială implică aruncarea pe fereastră a obiectelor vechi, simboluri ale anului care a trecut.
Olanda – Focuri de Artificii pe „Oudejaarsdag”
În Olanda, „Oudejaarsdag” („ziua anului trecut”) este sărbătorită cu multe focuri de artificii, care încep la zori și continuă până târziu în noapte.
Portugalia – 12 Smochine pentru Dorințe
În Portugalia, în noaptea dintre ani, se consumă 12 smochine, fiecare reprezentând o dorință pentru noul an, mai ales în insula Madeira.
Rusia – Deschiderea Ușilor și „Apă Murdară”
În Rusia, se deschid ușile și ferestrele pentru ca noul an să intre în casă. Se bea „apă murdară”, o băutură făcută din votcă, suc de lămâie și apă de la robinet, pentru a înlătura ghinionul în noul an.
Scoția – „Hogmanay” și Suluri de Smoală
Anul Nou în Scoția, numit „Hogmanay”, aduce aprinderea sulurilor de smoală, care sunt apoi lăsate să se rostogolească pe străzi, simbolizând arderea anului vechi pentru a face loc celui nou.
Spania – 12 Boabe de Strugure pentru Fiecare Lună
Spaniolii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopții dintre ani, fiecare reprezentând o lună din anul ce urmează. Gustul boabelor indică cum va fi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.
Turcia – Sărbătoarea Alimentelor Tradiționale
În Turcia, trecerea în noul an este marcată printr-o sărbătoare a alimentelor tradiționale, cu schimb de cadouri între participanți.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.
sursa europanews.ro