logo
RNTV Live

Topul atractiilor turistice din Prahova ce merită vizitate de mai multe ori

sursa foto identitatea.ro
Mihai Constantinescu

Atracţii turistice în Prahova

Topul atractiilor turistice din Prahova ce merită vizitate de mai multe ori.

Cine îşi doreşte câteva ore de relaxare poate alege una dintre atracţiile turistice din Prahova. Cine doreşte un loc retras, plin de istorie, poate merge la Conacul Bellu.

Monument reprezentativ pentru arhitectura veche româneasca, Conacul Bellu din Urlaţi face parte dintr-un complex arhitectonic ce datează de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Domeniul şi conacul au aparţinut celebrului colecţionar de arta Alexandru Bellu (1850-1921), recunoscut în epoca ca un reputat artist-fotograf, numismat şi om de cultură.

Muzeul adăposteşte un patrimoniu mixt de artă plastică şi decorativă, etnografie, coloane şi capiteluri, chenare de uşi şi ferestre sculptate în piatră, cărţi rare în ediţii de lux, picturi din sec. al XIX-lea, faianţă, mobilier stil din diverse epoci, artă orientală şi extrem-orientala (vase şi stampe japoneze, vase de aramă, mobilier), icoane şi arme din secolele XVIII-XIX.

Mobilierul a aparţinut aproape în totalitate familiei Bellu.Tot din colecţia Bellu sunt tablourile: Portret de bărbat de Pavel Dincovici, Ţăranca de Eugen Maximovici, Bătrân cerşetor de Theodor Aman, icoane, candelabre, sfeşnice, stampe japoneze şi vasele orientale, statueta de bronz Venus din Milo (copie), un cap de copil din lut, precum şi valoroase litografii realizate de Carol Papp de Szathmary.

Din 1953, în clădire a fost organizat un muzeu. Expoziţia muzeală prezintă mobilier sculptat din lemn masiv, tablouri, icoane, arme, ceramică, porţelan, metal, artă orientală şi o valoroasa bibliotecă.

În anul 1926, familia Bellu a donat Academiei Române întreg complexul de clădiri aflat la Urlaţi, iar în 1953 complexul a intrat în patrimoniul muzeal.

Citeşte continuarea AICI

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor