logo
RNTV Live

Terente și Tomescu, glume de început de secol

victor (4)
Victor Preda

Victor Tomescu era, la începutul secolului XX, un bandit vestit în Prahova. De fapt, teritoriul lui era ceva mai mare, fiind temut și în Argeș, Dâmbovița și Brașov. Ca fapt divers, în 1924 a fost prins și condamnat la zece ani de închisoare. A evadat în scurt timp de la închisoarea de la Mărgineni și și-a continuat jafurile și nelegiuirile. Printre multe alte fapte reprobabile se numără și tâlhărirea omului politic Ion Mihalache, căpitan în rezervă și cavaler al ordinului Mihai Viteazul. Ștefan Vasali, poreclit Terente, este mult mai cunoscut. A început seria nelegiurilor prin a-și înjunghia soția și, trecând prin multe jafuri, răpiri și evadări din închisoare, a terminat-o batjocorind familia preotului din satul natal. A fost împușcat pe când încerca să scape de jandarmi. Așadar, Tomescu și Terente se numărau celebritățile României de după Primul Război Mondial și erau temuți de orice om cumsecade din România Mare.
1924. August. Prefectul Prahovei, Spirea Sorescu, alături de comandantul Jandarmeriei, Niță Marin, se îndreptau spre Ploiești, venind de la Vălenii de Munte. Era aproape miezul nopții și cele două oficialități erau obosite după o zi grea. La intrarea în Măgurele, mașina a frânat brusc. Jandarmul din localitate, Ion Zămescu, se proțăpise în fața automobilului cu carabina îndreptată spre șofer. Pare o scenă desprinsă din filmele cu gangsterii prohibiției din America, dar prefectul și șeful Jandarmeriei riscau cu adevărat să fie împușcați la câțiva kilometri de Ploiești. Din fericire, jandarmul a recunoscut vocea șefului său și a raportat îngrozit că Tomescu și Terente au fost la cârciuma „Două purcele negre”, au mâncat și au băut din belșug și au plecat fără să plătească, lăsând un bilet în care își dezvăluiau identitatea. Imediat ce s-a aflat de prezența celor doi bandiți în comună, bărbații s-au înarmat cu furci și topoare iar femeile și copiii s-au ascuns în podurile caselor. Alarmate, oficialitățile au plecat spre cârciuma denumită atât de plastic să afle mai multe amănunte. Acolo, altă dandana! Cîrciumarul, înarmat cu o pușcă cu două țevi, e hotărât să tragă în vizitatorii din miez de noapte. Până la urmă se lămurește și spune un amănunt important: șoferul celor doi bandiți este din Vălenii de Munte. Prefectul și șeful Jandarmeriei fac drumul întors și misterul este dezlegat.
Cei doi bandiți erau de fapt, doi oameni de afaceri locali, Ghiță Ionesci și Petheu, care susțineau că au făcut o simplă glumă pe seama cârciumarului. „Glumeții au fost duși imediat la Ploiești. Jandarmii, timp de două zile, tot sub formă de glumă, au considerat drept Terente și Tomescu, pe glumeții negustori. Și cui va mai veni gustul să se fălească sub formă de glumă că este Terente și Tomescu, mai întâi să întrebe pe cei doi negustori din Vălenii de Munte câte gădelituri – glumețe poate să încaseze la jandarmerie Terente și Tomescu. După câte se spune, d-nii negustori manufacturiști Ghiță Ionescu și Petheu în toate nopțile visează numai pe Terente și Tomescu”, scrie presa vremii. Ce vremuri, domnule, ce de glume…

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor