logo
RNTV Live

Sume impresionante pentru gunoiul din Ploiești. Cine este în spatele acestei “mizerii”?

46797a9f-gunoi-7
rnews

În timp ce orașul Ploiești era sufocat de gunoaie, aproape două milioane de euro a încasat operatorul de salubritate, SC Rosal Ploiești, doar în lunile mai, iunie, iulie și august, contravaloarea serviciilor de curățenie. În total, de la 1 ianuarie și până la 31 august, primăria Ploiești a plătit SC Rosal 14.126.073 lei. Adică peste 3 milioane de euro. În 2017 sumele de bani plătite operatorului de salubritate depășeau 20 milioane de lei, adică aproape 4,5 milioane de euro.

Comparând datele oficiale cu sumele de bani plătite în ultimii cinci ani de primăria Ploiești operatorului de salubritate pentru serviciile de curățenie în lunile călduroase (mai, iunie, iulie, august) recordurile aparțin actualei administrații locale cu primarul Adrian Dobre (PNL) și viceprimarii Cristian Ganea (PSD) și George Pană (ALDE).

Mai, iunie, iulie, august 2018 – 9.230.930 lei

Mai, iunie, iulie, august 2017 – 8.495.036 lei

Mai, iunie, iulie, august 2016 – 4.082.143 lei

Mai, iunie, iulie, august 2015 – 7.010.446 lei

Mai, iunie, iulie, august 2014 – 5.074.509 lei

În ciuda faptului că în câteva rânduri, în ultimele luni, primarul Adrian Dobre a declarat public faptul că este nemulțumit de activitatea SC Rosal, primăria plătea sume record operatorului de salubritate. Pe 10 iulie 2018, primarul Dobre a criticat public activitatea Rosal iar în aceeași zi directorul SC Rosal Ploiești, Cătălin Ioniță (foto dreapta), a fost văzut intrând în biroul viceprimarului Cristian Ganea, probabil pentru a cere sprijin. Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP), instituția care controlează lucrările Rosal și le confirmă plățile facturate s-a aflat până acum în subordinea viceprimarului Ganea, deci controlată de PSD. Recent, PSD a luat SGU iar RASP a trecut în subordinea city managerului Teodora Marin.

Armonia politică în privința banului public s-a văzut când PSD și ALDE au propus mărirea bugetului pentru operatorul de salubritate, la începutul lui 2018. Deși inițial consilierii locali PNL s-au opus, când s-a votat tot bugetul consolidat incluzând și mărirea propusă de PSD-ALDE consilierii locali PNL au votat și ei.

Deși ploieștenii au sesizat de nenumărate ori faptul că orașul este murdar iar în presă au apărut și fotografii cu mizeria din Ploiești, viceprimarul PSD Cristian Ganea care avea în subordine RASP nu a avut reacții publice dure pe această temă. Iar primăria condusă de Adrian Dobre plătea milioane de euro pentru curățenie. La un moment dat, primarul Dobre declara că a observat cum lucrări fictive sunt confirmate de RASP și plătite de primărie, referindu-se la lucrările făcute de Rosal și SGU. Ulterior, primarul a spus că ”situația s-a reglat din facturi”.

CITEȘTE și Primarul Dobre atacă societățile care au contract cu primăria și le acuză de lucrări fictive

Șeful Serviciului de Salubritate din cadrul RASP, Ștefan Grozea, s-a trezit cu postul desființat, coincidență sau nu, după ce a amendat de trei ori firma Rosal în luna iulie 2017. Tot în iulie 2017 în ședința Consiliului Local s-a votat o nouă organigramă a RASP prin care postul a fost desființat. Surse din RASP susțin că Ștefan Grozea a avut mai multe discuții în contradictoriu cu directorul tehnic al RASP, Vasile Ionescu, pe motiv că acesta din urmă ”tolera” lucrările fictive facturate de SC Rosal și ignora procesele verbale întocmite în acest sens au scris jurnalistii de la ziarulincomod.ro.

Un alt exemplu al toleranței instituției publice RASP față de operatorul de salubritate este descrisă cu lux de amănunte într-un denunț trimis la DNA în care potrivit acuzațiilor, directorul Rosal Cătălin Ioniță, de față cu Vasile Ionescu a amenințat un inspector RASP, care controla activitatea Rosal.

Vasile Ionescu este director tehnic la RASP și răspunde de operatorul Rosal Ploiești. Potrivit unor surse, Vasile Ionescu a fost la ALDE și a trecut la PSD.

Surse din adminitrația locală susțin că primarul Adrian Dobre a avut acele ieșiri publice critice la adresa Rosal pe de-o parte pentru că s-a speriat de acel denunț unde apare atât el cât și soția sa (care a fost angajată la RASP fiind responsabilă de o zonă a orașului pe linia de salubritate) iar pe de altă parte pentru că poate pierde voturi.

În luna februarie a acestui an primarul Dobre declara că este mulțumit de cum a făcut Rosal deszăpezirea în timp de Poliția Rutieră amenda Primăria Ploiești prin reprezentantul acesteia, primarul Dobre, pentru că Rosal nu a deszăpezit podul din cartierul Bereasca și din această cauză s-a produs un accident rutier cu victime.

În timp ce Primăria Ploiești este foarte generoasă cu plățile către Rosal Ploiești, directorul Cătălin Ioniță face afaceri cu administrația locală și cu instituții din subordinea acesteia.

CITEȘTE și Cine este noul „milionar” cu afaceri de succes cu instituții din Prahova?

Din verificările încrucișate și documentările mixte făcute de reporterii noștri în interiorul partidelor politice, administrației locale și SC Rosal Ploiești au reieșit, potrivit surselor din mediile enumerate, câteva lucruri ciudate care pot elucida misterul sumelor de bani menționate la începutul articolului:

– ginerele city managerului Teodora Marin lucrează la Rosal.

– Ștefan Horațiu Nica, zis Mielul, membru PNL și apropiat al primarului Adrian Dobre, angajat la Rosal.

– doi consilieri locali PNL, unul afaceri cu Rosal prin firma fiului, celălalt cu copilul angajat la Rosal.

– fostul primar Iulian Bădescu, angajat la Rosal. A fost văzut zilele trecute conducând un Mercedes aparținând Rosal care până de curând era folosit de Cătălin Ioniță, directorul Rosal Ploiești. Fostul șofer al lui Iulian Bădescu, pe vremea când acesta era primar, este angajat la Rosal, probabil ca șofer al directorului Cătălin Ioniță, fiind văzut conducând mașina în care se afla și directorul Rosal Ploiești.

– un șofer angajat în Primăria Ploiești, folosit de viceprimarul Pană, ar fi fost angajat part time și la Rosal Ploiești.

Vom reveni!

(Departamentul de Investigații)

Iată mai jos o galerie foto cu gunoaiele de pe străzile Ploieștiului:

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor